Un prim pas pentru punerea în funcțiune a celor 3 microhidrocentrale construite pe râul Jiu, a fost făcut de Senatul României. Senatorii au decis în luna martie a acestui an scoaterea acestora din aria protejată a Defileului Jiului. Iar asta înseamnă punerea loc în exploatare. ONG-iștii, însă, cred că am putea face cercetări și inovații în tehnologii care să lase albia Jiului și pentru generațiile viitoare.
Lucrările la Amenajarea hidroelectrică din Defileul Jiului, care cuprinde două hidrocentrale, au rămas blocate de aproape cinci ani, însă o decizie a statului român va conduce la pornirea lor. Ori asta contravine intereselor zonei, așa cum susțin cei care se opun unui astfel de proiect. La fel sunt și cei care gestionează ONG-ul Valea Jiului Implicată, care spun că toate fondurile de la Uniunea Europeană sunt oarecum condiționate de sustenabilitatea proiectelor și de implementarea celor verzi.
„Eu îmi păstrez părerea mea. Cred că există soluții care să fie sustenabile. Nici hidrocentrala de pe Jiu, nici microhidrocentrala de pe Taia nule sunt sustenabile și s-a dovedit asta și cred că, decât să alegem varianta ușoară, ar trebui să investim mai mult în cercetare și să găsim soluțiile viabile, pentru că nu e vor doar de câțiva ani, ci de faptul că Valea Jiului trebuie să trăiască de acum încolo mult timp”, a spus Adina Vințan, reprezentanta ONG-ului Valea Jiului Implicată.
Până acum au fost investite sume uriașe în cele două amenajări, de pe teritoriul județului Hunedoara și cea de la Gorj. Cifrele arată că lucrările care au fost realizate sunt aproape gata și că acum se mai fac doar lucrări de echipare și montare a instalațiilor în centrale. Până în data de 31 decembrie 2016, valoarea totală a lucrărilor a fost de 620 de milioane de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro.
În afara celor două tunele din defileu, investiția este completată de un baraj cu microhidrocentrală amplasat la Livezeni, la intrarea in defileu, care permite acumularea unui volum de apă de 130.000 mc, precum și de o centrală supraterană echipată cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, și putere instalată de 40,5 MW. Complexul energetic, dacă va fi vreodată finalizat, va avea o capacitate anuală de 259 GWh.
Diana Mitrache