Ministerul Energiei lansează o inițiativă utilă pentru șoferii de mașini electrice, prin intermediul unei hărți informativă cu punctele de încărcare. Anunțul a fost făcut de către ministrul de resort, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe de presă. Această hartă, disponibilă începând de luni pe site-ul Ministerului Energiei, vine în sprijinul șoferilor de mașini electrice, facilitând accesul la informații vitale despre locurile unde pot încărca vehiculele lor.
Ministrul Burduja a subliniat importanța implicării operatorilor privați în acest demers, iar în parteneriat cu Asociația Națională de Mobilitate Electrică, Asociația Municipiilor din România, Uniunea Consiliilor Județene din România și Asociația Comunelor din România, s-a reușit coagularea unei baze de date cuprinzătoare. Această inițiativă are ca scop oferirea unei experiențe unice și simplificate pentru utilizatorii de mașini electrice, eliminând necesitatea descărcării multiplelor aplicații pentru identificarea punctelor de încărcare.
În ceea ce privește județul Hunedoara, peste 30 de stații de încărcare sunt disponibile, ceea ce reflectă un progres semnificativ în infrastructura de încărcare a mașinilor electrice în această zonă.
Această inițiativă marchează un pas important în promovarea mobilității electrice în România, oferind utilizatorilor un acces mai ușor și mai eficient la infrastructura de încărcare. Prin eforturile comune ale Ministerului Energiei și partenerilor săi, se conturează un cadru propice pentru creșterea utilizării mașinilor electrice și reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător.
Finanţare de 150.000 de euro acordată IMM-urilor pentru staţii de reîncărcare şi sisteme alternative de încălzire-răcire
Întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv activităţile din domeniul HoReCa, vor putea primi finanţare de 150.000 de euro în cadrul Programului Electric Up 2, pentru construirea de staţii de reîncărcare, dar şi pentru sisteme alternative de încălzire-răcire, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„A doua ediţie a programului Electric Up 2 va avea o alocare de 90 de milioane de euro. După cum ştiţi, eligibile sunt întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv activităţile din domeniul HoReCa. Valoarea finanţării creşte de la 100.000 de euro/beneficiar la 150.000 euro. De asemenea, puterea instalată eligibilă este crescută până la 150 de kilowaţi şi continuăm să finanţăm staţiile de încărcare. Introducem ca noutate finanţarea sistemelor alternative de încălzire – răcire. Reamintesc că prima ediţie a programului am finanţat undeva la 1.881 de beneficiari. În zilele următoare, până la finele acestei săptămâni, va fi lansat în consultare Ghidul beneficiarului şi intrăm în linie dreaptă şi cu Electric Up 2”, a afirmat Burduja.
Monika BACIU