A trecut fix o sãptãmânã de la inundatiile care au distrus, din nou, o parte din cartierul Aviatorilor. În zona afectatã domneste haosul. Dacã medicii de familie ar fi trebuit sã vinã sã îi vaccineze pe copii, acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, la o sãptãmânã de la calamitate.
Existã riscul ca în orice moment sã izbuneascã o epidemie de hepatitã având în vedere problemele din zone. Cu toate cã oamenii încearcã sã îsi curete în casã, în jurul blocurilor încã troneazã mormanele de noroi uscat. Pentru ca tabloul sã fie complet, mirosul emanat este unul greu de suportat. Pãrintii care au copii mici sunt în alertã si aratã cu degetul spre medicii de familie care nu s-au mobilizat.
“Nu a venit nimeni sã îi vaccineze pe copii. Am doi copii mici si nu au venit sã le facã vaccin. Ei (medicii de familie-n.r.) spun cã nu stiu”, ne spune o femeie. Cei de la Crucea Rosie monitorizeazã în permanentã situatia din zonele afectate de inundatii. Acestia au fost, vineri, cu un nou transport de ajutoare.
“Le-am adus produse de igienã provenite de la Crucea Rosie România. Avem 31 de pachete, pentru cã zilele trecute am fãcut un inventar la familiile afectate si am adus exact numãrul de pachete necesare zonei. Vom aduce si mobilier zilele viitoare. Avem si noi produse de mobilier la Crucea Rosie, sperãm sã fie de folos. Am mai fost în Colonie la cele 16 locuinte afectate. Încercãm sã ajungem si în Bosnea sãptãmâna viitoare. Sunt în jur de 100 de familii pe care încercãm sã le ajutãm”, a declarat Felicia Vitan, presedinte Crucea Rosie Petrosani. Totodatã, cei de la Crucea Rosie vor lua legãtura cu medicii de familie, astfel încât acestia sã vinã si sã îi vaccineze pe copii.
“Medicii de familie încã nu stiu de vaccinare. Noi vom încerca sã luãm legãtura cu medicii de familie, sã luãm noi mãsuri, sã îi informãm noi, dacã ei nu stiu”, a mai subliniat sursa citatã. Sãptãmâna trecutã, medicii de familie au primit vaccinul, însã se pare cã acesta nu a ajuns sã fie si utilizat.
„Medicii de familie au fost anuntati cã pot face vaccin la populatia infantilã pentru prevenirea hepatitei de tip A, care poate sã aparã în asemenea situatii de calamitate. Vaccinarea se face cu aprobarea apartinãtorilor, care trebuie sã se prezinte la medicul de familie. S-au recoltat probe de apã din retelele din zona afectatã, iar Apa Serv ne-a transmis la rândul sãu rezultatele analizelor, care oricum se fac permanent. DSP Hunedoara a dat si substante dezinfectante primãriilor, care se vor ditribui de cãtre acestea” – a declarat, sãptãmâna trecutã, dr. Cecilia Birãu, DSP Hunedoara.
Monika BACIU