H alda de steril a minei Petrila are toate șansele să se transforme și, de la pământul scos din subtern, pentru cărbune, să devină locul din care se va produce din nou energie electyrică. În acest moment, reprezentanții Societății de Închideri de Mine discută detaliile ce privesc vânzarea terenului.
O companie din Germania a devenit interesată de terenul pe care minerii de la Petrila depuneau sterilul din mină. Sunt 20 de hectare de teren pe care se va construi, așa cum spune directorul SNIM, un parc cu celule fotovoltaice. „Vorbim de 25 de hectare, care sunt întabulate și aparțin de SNIM. Pentru ele avem o ofertă din partea unei firme din Hamburg, care dorește pe haldă să realizeze un parc cu panouri fotovoltaice. Este posibil din punct de vedere tehnic, pentru că nu e ca la eoliene, unde vorbim de fundație, de aviz geo-tehnic. Și este un lucru deosebit, dacă s-ar întâmpla, urmând să existe o descărcare pe sistemul energetic din Petrila. Iar pentru noi, că trebuie să vindem terenul respectiv”, a spus Daniel Călin Sîrb, directorul SNÎMVJ.
Terenul respectiv a fost ecologizat și însămânțat cu iarbă, fiind perfect, în acest moment, pentru a dezvolta acolo o nouă afacere. „Halda de la Petrila a trecut de recepția finală și a ieșit din perioada de garanție. Lucrările sunt executate conform proiectului tehnic. Avem lucrările de reabilitare și însămânțare realizate. Nu sunt probleme tehnice și riscul de deterioarare este minim. Am plantat acolo copaci, pentru că cel mai bun inginer s-a dovedit a fi acolo natura”, a mai precizat Daniel Călin Sîrb, directorul SNÎMVJ.
Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului are deja aprobarea în Consiliul de Administrație pentru această investiție, iar AGA a fost deja înștiințată. Nu mai este decât un singur pas, iar terenul va putea fi predat investitorilor.
Diana Mitrache