· A început reîntregirea salariilor, înapoierea retinerilor din pensii si plata unor drepturi ale mamelor si ale pensionarilor minieri.
· Vor fi reacordate drepturile tuturor categoriilor sociale si profesionale pãgubite de fosta guvernare Boc-Ungureanu.
REDUCEM TREPTAT, în urmatorii 4 ani, CAS-UL DATORAT DE ANGAJATOR cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresivã, pânã în anul 2016, a salariului minim pe economie pânã la 1.200 RON.
REDUCEM TVA LA PRODUCÃTORII AGRICOLI de la 24% la 9%, iar 15% se întoarce la producãtor în momentul în care prezintã factura. Mãsura va fi valabilã doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Stimulãm astfel producãtorii interni si reducem evaziunea fiscalã.
· Dupa 4 ani de mandat al guvernului USL, TVA VA REVENI LA NIVELUL DE 19%.
Pãstrãm plafon 16% si introducem, pe parcursul mandatului, IMPOZITUL DIFERENTIAT PE VENITUL SALARIAL CU DEDUCTIBILITÃTI FISCALE: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
· REDUCEM la jumãtate NUMÃRUL DE TAXE PARAFISCALE.
CRESTEM DEDUCTIBILITATEA CHELTUIELILOR în cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%.
· COMPENSÃM MEDICAMENTELE în mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1000 de RON.
Asiguram RECONDITIONAREA SI DOTAREA PÂNÃ ÎN ANUL 2016 A AMBULATORIILOR DE SPECIALITATE din spitale prin programul POR, prin alte programe comunitare, prin programul cu Banca Mondialã sau prin finantare de la Ministerul Sãnãtãtii.
Sprijinim investitiile private în CONSTRUCTIA SI DOTAREA DE SPITALE NOI, prin garantarea creditelor de cãtre statul român si subventionarea partialã a dobânzilor.
EXTINDEM SISTEMUL SMURD LA NIVEL NATIONAL, cu contributia Autoritatilor locale. Extindem echipajele SMURD la nivel rural în colaborare cu Autoritatile locale si continuãm programele multianuale de dotare ale serviciilor de ambulantã si SMURD.
POLITICI SOCIALE: Sprijin pentru cei în nevoie, repararea nedreptãtilor fãcute de Guvernul Boc-Ungureanu.
INDEXÃM PENSIILE CU RATA INFLATIEI, conform prevederilor legii si în limitele bugetului.
CRESTEM RESPONSABILITATEA INDIVIDUALÃ PRIVIND PENSIILE: introducem un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publicã (Pilon I).
MULTIPLICÃM RESURSELE DE VENIT PENTRU BÃTRÂNETE prin
introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale. Sustinem veniturile pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzurã.
MODERNIZÃM SISTEMUL ASISTENTEI SOCIALE prin transformarea acestuia dintr-un sistem pasiv în unul proactiv de sustinere a familiei prin schimbarea accentului de pe asistentã acordatã individului pe construirea mãsurilor de protectie socialã în jurul protectiei familiei.
ÎNTÃRIM COEZIUNEA SI INCLUZIUNEA SOCIALÃ prin politici de reducere a sarãciei, pentru 580.000 persoane, pânã în anul 2020.
APLICÃM CONCEPTUL EUROPEAN DE “ECONOMIE SOCIALÔ pentru cresterea ratei de ocupare a persoanelor provenind din grupurile defavorizate, inclusiv a minoritatii rome.
Definim clar categoriile vulnerabile care au nevoie de AJUTOR SUPLIMENTAR PENTRU PLATA FACTURII LA ENERGIE si liberalizarea Pietei de energie electricã si gaz natural pentru categoriile de consumatori care pot plãti pretul pietei.
REFORMÃM SISTEMUL DE ASISTENTÃ SOCIALÃ în baza a douã principii: proximitatea (sprijinul merge cât mai aproape de beneficiar) si reciprocitatea (ajutorul social este conditionat de participarea la anumite activitati ale comunitatii).
DEZVOLTÃM SERVICII SOCIALE pentru îngrijirea copiilor si a persoanelor dependente de familie si sprijinim recunoasterea muncii la domiciliu.