Hai să te prinzi în Hora Unirii! Este îndemnul celor de la Vulcan, oameni obișnuiți cu urcarea la munte, care, an de an, s-au strâns în pasul Vâlcan, la granița cu județul Gorj, ca să se prindă în horă. Vor fi acolo și în 24 ianuarie la ora 10,00, când se pleacă de la telegondolă.

În locul ce cândva marca granița României și Valea Jiului, care pe atunci nu făcea parte din țară, oamenii urcă să se prindă de mână  pe ritmul melodiei ce a consacrat Mica Unire.

Vor face la fel și în acest an, de ziua Micii Uniri. „Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, am făcut și acum acest anunț public, pentru a aduna cât mai multă lume alături de noi. Că vrem să arătăm că suntem uniți. Acesta este scopul principal, așa cum, în urmă cu 165 de ani s-a înfăptuit Mica Unire. Noi am primit o moștenire și trebuie să o ducem mai departe”, a spus Aldo Todoran, organizatoarea evenimentului din Pasul Vâlcan.

Așa că oricine vrea, poate ajunge la ora 10 dimineață la telegondola din pasul Vâlcan. De acolo se ajunge cu gondola în munte și apoi, în funcție de vreme, se va urca mai sus până spre granița cu Gorjul.

„Deja a devenit tradiție la Vulcan. Oamenii de  munte, din toată Valea Jiului chiar, se întâlnesc în 24 ianuarie la telegondolă, ca să urce În pasul Vâlcan. Ei își propun să urce până în zona statuilor de la limita cu Gorjul. Și, în funcție de vreme, dacă nu vor fi condiții favorabile, vor ajunge undeva în zona unei stâne”, a adăugat și Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Mica Unire este momentul în care românii din Moldova și Țara Românească s-au unit sub domnia lu Alexandru Ioan Cuza. Este cel mai potrivit moment și, poate locul ideal, de a privi peste granița ce cândva separa România de teritoriul ce s-a întregit mai târziu.

 

Diana Mitrache