În 3 luni de zile au creat un robot care stie sã facã de toate, iar acum s-au clasat pentru faza nationalã a concursului de roboticã. Sunt o mânã de liceeni de la Colegiul National Mihai Eminescu, tineri care, dupã ore, vin si stau pânã seara târziu, iar dupã performanta rãsunãtoare din week-end-ul care a trecut, copiii au nevoie de bani ca sã participe la faza nationalã.
„Este un efort foarte mare, pentru cã nu existã un capitol bugetar care sã ne permitã acest lucru. Atât eu, echipa managerialã, cât si colegii mei, încercãm sã atragem fonduri extrabugetare de la agentii economici care ne pot sprijini, asa încât sã putem sã dezvoltãm capacitatea de creatie, nu numai tehnicã, cât si de programare a acestor copii, care, dupã 6 sau 7 ore de cursuri, vin cu plãcere si lucreazã pânã seara în cadrul acestui proiect”, a spus Alexandru Lãutaru, director Colegiul National Mihai Eminescu.
Pentru ei, însã, nu a contat timpul scurs dupã ore sau în week-end-uri si ne-au spus cã au creat acest robotel de care sunt mândri. Ne-au demonstrat ce face si au spus cum au muncit, fiecare pânã au ajuns la succesul de acum. „Am reusit sã ducem robotul la un nivel destul de înalt. Am fãcut toate task-urile competitiei si am luat Premiul pentru Alianta Câstigãtoare, ceea ce este foaret sus pentru noi, fiind doar în primul an”, a spus Sergiu Pascu, elev în clasa a X-a.
Au pornit de la o idee pe care au pornit-o colegii lor mai mari, dar pe care o vor mosteni din generatie în generatie timp de 10 ani si acum sunt mândri de reusitele lor.
Au muncit pas cu pas si au notat totul într-un caiet si, la final, chiar si pentru asta au fost premiati.
„Acel caiet tine evidenta la tot ce am fãcut noi, de la programare, la constructie, activitãtile pe care le facem pe lângã, concursurile la care ne-am dus cu el si echipa cu fiecare membru. Ne-am apucat sã formãm echipa în octombrie si noiembrie, anul trecut am început lucrul”, ne-a explicat si Denisa, cea care este oarecum PR-ul acestor mici creatori de robotei.
Robotul va trebui îmbunãtãtit pentru concursul national si tinerii au nevoie de bani si multe alte ore de lucru. Nu se tem sã lucreze pentru acest proiect, pentru cã atunci când fac roboti, timpul zboarã fãrã sã stii când. „Sunt colegi care vin dimineata la 9 si pleacã seara la 9”, au spus liceenii. „Am lucrat foarte mult la partea autonomã, lucru pentru care am fost cel mai bine punctati la concurs. Ideea concursului ar fi sã trimitem robotul pe Marte. Dar, cu rotile pe care le are, e mai greu acolo”, spune, mai în glumã, si Bogdan Ichim, elev al Colegiului National Mihai Eminescu.
Poate nu vor ajunge pânã pe Marte, dar la faza nationalã ar vrea sã plece cu totii. Asta pentru cã, nici la faza zonalã nu au plecat toti, tot fiindcã nu au avut bani suficienti. Coordonatorul lor, însã, ne spune cã performanta lor este una notabilã.
„Am participat la Regionalul de la Timisoara al Concursului First Excellenge România, unde am concurat cu 37 de echipe din regiunea Timisoara si am câstigat douã premii foarte importante. Primul este unul de aliantã, unde, împreunã cu cercul de roboticã din Hunedoara Robot X si Robot Y, am câstigat. Iar al doilea premiu, este tot un premiu I”, a precizat si Rolland Szedlacsek, coordonatorul echipei.
Creatorii de roboti, însã, au nevoie de sprijinul comunitãtii noastre. În 3 sãptãmâni vor pleca la Bucuresti la faza nationalã. Pânã atunci, au nevoie sã îmbunãtãteascã robotul, sã îl facã mai bun si apoi ar vrea sã fie toti la finalã în care se va decide cel mai bun robotel creat de elevi din România. Oricine vrea, îi poate sprijini.
Diana Mitrache