În duminica de 19 noiembrie va avea loc colecta Sfânta Elisabeta, iar în acest an oricine poate oferi donatii pentru educatia copiilor defavorizati. Anul trecut s-au strâns în total 192.513 de lei pentru îngrijirea vârstnicilor si a bolnavilor.
Toate donatiile vor sprijini educatia copiilor defavorizati prin programele oferite de Caritas – programe pentru copii si tinerii cu dizabilitãti, programele serviciului de asistentã familialã pentru copii din zonele rurale, centru rezidential de de tip familial, centre de zi pentru copii defavorizati si centrele de dezvoltare si educatie timpurie, programe de incluziune pentru copiii romi.
„Sub motto-ul „Dãruieste-ne sansa de a învãta”, organizatiile Caritas din toatã Transilvania organizeazã, în 19 noiembrie, duminicã, actiunea denumitã Colecta Sfânta Elisabeta. Toate resursele ce se vor aduna în aceastã datã, vor merge cãtre programele destinate educatiei copiilor si a tinerilor”, a precizat Alexandru Kelemen, coordonator al organizatiei Caritas din Valea Jiului.
Numai la Petrosani sunt aproape 100 de copii pe care îi putem ajuta, dãruindu-le sansa de a merge la scoalã. „Noi avem aproximativ 50 de copii la centrul de zi Maria Stein si aproximativ 30 de tineri la Centrul Sfânta Varvara si foarte multe dintre aceste resurse vor merge cãtre programele de educatie din aceste centre”, a mai precizat Alexandru Kelemen.
Dacã nu mergeti duminicã la una dintre bisericile catolice, puteti face donatii si la centrul Caritas din Petrosani.
„Cei care doresc sã doneze, desi actiunea se organizeazã în bisericile catolice din toatã Transilvania, pot sã vinã oricând alãturi de noi si pot dona, fie în contul organizatiei noastre, care se gãseste pe site-ul nostru, sau pot veni la sediul organizatiei din Petrosani si sã sustinã educatia copiilor, care nu tine nici de religie, nici de sex, ori minoritate”, a conchis Alexandru Kelemen.
În patru judete transilvãnene, din saptesprezece asezãri, voluntarii Caritas oferã zilnic programe de dezvoltare pentru aproape sase sute de copii dezavantajati. În judetul Alba, într-o casã de tip familial se ocupã de nouãsprezece de copii. În judetul Harghita au construit o retea de ajutor pentru persoanele cu dizabilitãti. Programul de educatie si dezvoltare timpurie este frecventat anual de aproape o mie de familii. Voluntarii îsi asumã si posibilitatea ca rezultatele sã nu fie vizibile, dar eforturile sunt absolut necesare, deoarece educatia si dezvoltarea potrivitã poate oferi un viitor mai bun copiilor si tinerilor.
Diana Mitrache