”P entru minerit exista solutie si nu are legatura cu bugetul. Presedintele României spunea astazi (miercuri –n.n.), de majorarea salariala la nivelul anului 2010 indicând resurse. Daca acesta resursa exista si este legala, atunci raspunsul nu mai poate fi cel invocat de guvernanti” – Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
D e-a lungul ultimilor 4 ani, mai multi specialisti in energie, inclusiv fostul director Enel Hunedoara, actual consilier local la Petrosani, Florin Mârza, au venit cu variante de solutii pentru eficientizarea sistemului energetic national, care cuprindea si mineritul din huila.
Desi Florin Mârza a fost si secretar de stat si consilier in cadrul Ministerului Economiei, nu a putut trece peste vointa politica, desi i se recunosteau ca excelente ideile. In prezent, fiind insarcinat cu infiintarea Complexului Energetic H
unedoara, este frânat de incetineala si nepasarea sefilor sai…
Guvernul României, prin Ministerul Economiei, nu a vrut sa adopte nici o solutie – simpla, in viziunea specialistilor din energie – pentru a rezolva problema mineritului din Valea Jiului. Solutia este simpla pentru ca nu ar fi implicat bani de la bugetul de stat, ci doar renuntarea de a da energia ieftina, Hidro, unui SRL de apartament, pe mai nimic, care s-o scoata din tara. In lacomia sa, pentru milioane de euro profit, Guvernantii, respectiv Ministerul Economiei ii vinde acestui SRL mai mult decât poate revinde pe piata externa, in loc sa faca un pachet energetic compus din o parte energie Hidro, care este ieftina, si o parte energie termica, mai scumpa, de la Mintia-Deva, astfel atenuâdu-se diferenta de pret a Gcal. Daca aceasta solutie ar fi fost aprobata macar cu 6 luni in urma, in prezent nu se mai apela la bugetul statului, iar veniturile astfel realizate in cadrul viitorului Complex Energetic Hunedoara ar fi asigurat independenta financiara, fara probleme.
C ând minerii scandeaza ”hotii!” nici nu stiu cât adevar graiesc
Doctor in stiinte economice, Iulian Iancu, PSD, este presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Pentru ca s-a ocupat cu medierea conflictelor in negocierea Contractului Colectiv de Munca cu organizatiile sindicale in sectorul energie, petrol si gaze naturale, si evident minerit, in calitate de Secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, l-am intrebat cum vede situatia de acum a minerilor din Valea Jiului si daca ar exista vreo solutie pentru salvarea mineritului din huila. A raspuns la obiect, cu variante de solutii viabile si simple, dar care implica interes politic si munca eficienta, care ar degreva si bugetul statului.
”Ceea ce se intâmpla acum in Valea Jiului este efectul acelor promisiuni neonorate ale guvernantilor motivând ulterior negocierii ca ceea ce s-a stabilit este nelegal, lucru ce denota o atitudine iresponsabila, de neinteles. Nu poti negocia si angaja solutii pentru ca apoi sa spui ca sunt ilegale! Acest tip de comportament iresponsabil creeaza confuzie generala si tensiune. Astazi, (miercuri – n.n.) presedintele României spunea de majorarea salariala la nivelul anului 2010 indicând resurse. Daca acesta resursa exista si este legala, atunci raspunsul nu mai poate fi cel invocat de guvernanti si de aici denota atitudinea discretionara a presedintelui si a Guvernului, care nu are legatura cu fenomenul economic.
Pentru minerit exista solutie si NU are legatura cu bugetul. Concret: productia de energie termica de la Mintia-Deva, care utilizeaza huila, poate sa preia aceasta crestere pe componenta de risc, ma refer la riscul cresterii pretului pe Gcal, care se regaseste in pretul energiei electrice, dar care poate fi atenuat. Cum se poate face aceasta preluare? Ca sa nu creasca pretul energiei de la Deva, acest pret poate fi compensat printr-un pachet energetic compus din energie hidro si termo. De unde energie hidro?
Din contractul pagubos existent astazi intre Hidroelectrica-Nuclearelectrica-Turceni-Rovinari cu un SRL, RUDNAP. In loc sa-i dau aluia atâta incât nu are ce face cu ea, ii iau parte si fac un cos energetic si astfel am solutia pentru complexul de la Deva, o solutie corecta. Acest lucru fiind stabilit, urmeaza sa fie rezolvate problemele locale de eficienta a activitatii, de investitii si pentru salarii, pentru ca prin crearea acelui pachet energetic care pastreaza pretul Gcal la un nivel de piata, exista venituri. Deci, ai venit, ai solutii in eficientizarea mineritului. Dar se da energia acestui SRL RUDNAP, care o da in afara tarii fara ca România sa câstige ceva, in loc sa se asigure mineritul din Valea Jiului, Mintia si eficientizarea lor. Nu i-a interesat, pentru ca de aici nu se ia nici un comision” – a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
Minerii sacrificati de lacomia guvernantilor
Cine este RUDNAP SRL, firma preferata de guvernanti in defavoarea mineritului din Valea Jiului? RUDNAP SRL România este o societate de apartament, cu trei angajati, filiala a Rudnap Serbia, cu actionari persoane juridice, cu sediul, evident, intr-un paradis fiscal. Altaria Research Limited, cu sediul in Nicosia – Cipru, detine 99% din partile sociale ale firmei Rudnap . Ministerul Economiei, prin intermediul societatii Electrica, a dat in 2010 firmei RUDNAP SRL România o cantitate de energie de 500 MW putere orara, pe care aceasta urma s-o exporte in Ungaria, Serbia si Bulgaria. In ciuda faptului ca Rudnap nu a reusit sa exporte intreaga cantitate oferita, iar o parte din energie a fost vânduta pe piata din România la preturi mult mai mari decât cel de achizitie, conducerea MEC a dispus o prelungire a contractului pe inca un an, fara ca decizia sa fie aprobata si de Consiliile de Administratie ale societatilor producatoare de energie.
Afacerea a pornit de la o valoare de 200 milioane de euro a fost prelungita pâna in zilele noastre, in ciuda faptului ca acest contract este unul exclusiv de export si este atribuit direct, fara a fi ofertat pe bursa de energie. Rudnap SRL isi permite sa ignore intelegerea initiala vânzând o parte din cantitatea primita pe piata, la preturi mult mai mari. Acest lucru este dovedit de raportarile Transelectrica in privinta alocarilor de capacitate de export, din care reiese cât se poate de clar ca Rudnap a vândut pe pietele externe cu putin peste o treime din energia primita. Cum diferenta de cantitate nu poate fi stocata, este clar ca aceasta a fost bagata pe gâtul consumatorilor din România.
Afacerea este extrem de profitabila sub protectia statului român. O data se produce profit din buzunarele românilor prin adaosul comercial si inca o data de la producatorul de energie unde preturile de productie ale celor doua complexuri energetice, Rovinari si Turceni, sunt mult mai mari decât pretul platit de catre Rudnap, dovada ca la fiecare oferta de pe piata a acestor doua complexuri, pretul nu coboara sub 180 lei/MWh, iar firma cumpara cu 156 lei. Singurele societati care au un pret avantajos, sub cel platit de Rudnap, sunt Hidroelectrica si partial Nuclearelectrica.
Diferenta de la 156 lei la 852 lei, bagata in buzunare
Deci Rudnap este unul din baietii destepti si smecheri creati chiar de guvernanti pentru a-si bate joc de români si pentru a-si ingrosa buzunarele. Cum? Producerea unui MWh costa aproxmativ 180 lei, smecherul il cumpara cu doar 156 lei, iar pe români, la priza, pe un contract de tip social, 1 MWh ii costa 851.93 lei .
Daca nu ar exista acest intermediar pe post de lipitoare grasa, românii ar plati doar vreo 55 de lei/luna in loc de 3 milioane lei vechi, pe un contract tip social. Diferenta de pret se constituie in profituri grase incasate intre cei implicati in afacere. Calculul privind interesul politic, mai ales in an electoral, este simplu pentru ca setea de bani este uriasa. Ce alege Guvernul intre un baiat smecher, care face sute de milioane de euro si mineritul Vaii Jiului din care nu ii iasa nimic? Daca ar lua doar jumatate din surplusul de energie oferit pe tava acestei societati si dat Mintiei, respectiv viitorului Complex energetic Hunedoara, toate problemele minerilor si ale presiunilor pe bugetul de stat ar disparea si nici nu ar ramâne oameni pe drumuri. Mai mult ca sigur ca economia ar functiona rentabil pe aceasta latura pentru ca specialisti exista.
In concluzie: lacomie cumpatata, domnilor guvernanti! Ceea ce va cer minerii in aceste zile, reprezinta maruntis in buzunarele dumneavoastra.
Ileana Firtulescu