Guvernul îsi saboteazã propriul program de guvernare. Investitiile în companiile de stat nu sunt prioritare pentru Guvern. Companiile de stat vor fi lãsate în acest an fãrã bani de investitii.

Executivul a adopotat un memorandum cu tema “mandatarea reprezentantilor statului în Adunarea generalã a actionarilor/Consiliul de administratie, dupã caz, la societãtile nationale, companiile nationale si societãtile cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, în vederea luãrii mãsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formã de dividende/vãrsãminte la bugetul de stat”. Mai exact, profitul companiilor de stat urmaeazã a fi virat în bugetul de stat.

CEH, fãrã profit si fãrã investitii

Complexul Energetic Hunedoara nu are nici profit si nici investitii. Mai mult decât atât, datoriile societãtii energetice sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, iar acum soarta CEH se joacã pe cartea insolventei.

Declararea de cãtre instantã a insolventei Complexului Energetic Hunedoara ar putea reaseza societatea pe o linie de supravietuire. De investitii nici nu se pune problema la CEH, ci doar de aprovizionarea cu materiale de strictã necesitate. Si marile investitii au fost lãsate de izbeliste. Proiectul privind retehnologizarea termocentralei Paroseni s-a împotmolit. 4% ar mai fi executat din proiect, iar statul român nu gãseste fonduri pentru finalizarea lucrãrii de care depind si avizele de mediu.

Putin peste 5 milioane de lei ar fi necesari pentru finalizarea proiectului, însã anul trecut, creditorii CEH s-au opus alocãrii sumei. La termocentrala de la Mintia situatia este mai criticã. Aici nu au fost demarate lucrãrile de investitii. Asta în conditiile în care în urmã cu câtiva ani, ministrii din fostul Guvern Ponta au bãtut pasul pe loc si se contrazic singuri. În conditiile în care a tãiat investitiile la companiile de stat, programul de guvernare prevede…. culmea! – investitii.

“Cãrbunele rãmâne o componentã importantã a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, productia de huilã trebuie mentinutã pentru a asigura functionarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia si un grup la termocentrala Paroseni, pentru producerea de energie electricã si energie termicã în sistemele centralizate de termoficare de la Deva si din Valea Jiului (Petrosani, Lupeni, Vulcan etc.). La termocentrala Mintia, în urmãtorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200 MW sau 500 MW), cu eficientã ridicatã (randament 43—45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), (în locul celor 2 grupuri existente), respectiv un grup energetic de 150—200 MW, cu pat fluidizat sau parametrii supracritici, la Paroseni, dotate cu instalatii de mediu corespunzãtoare”, aratã planul de guvernare al PSD.

De investitii în sectorul minier nici nu poate fi vorba. Tot PSD promitea în urmã cu câtiva ani retehnologizãri în mineritul din Valea Jiului. Si tot chinezii au fost considerati salvatorii industriei extractive din Valea Jiului. Numai cã asiaticii nu au mai venit, iar minele din Valea Jiului au rãmas cu tehnica de acum zeci de ani.

Monika BACIU