Spãlati-vã cât mai des pe mâni, evitati aglomeratiile, nu dati mâna cu oamenii bolnavi! Sunt doar câteva îndemnuri pe care o anumitã categorie de oameni, gunoierii, nu le pot respecta orice ar fi. Cum trãiesc acesti oameni? Cum se descurcã acum? Cine îi ajutã? Toate acestea le-am vãzut la fata locului si am constatat cã ei chiar sunt eroii zilelor noastre.
Dis-de-dimineatã, masinile de gunoi sunt vãzute pe strãzile din diverese cartere. Oamenii îmbrãcati în costume portocalii, cu mãnusi în mîini si mã/sti de protectie ajung sã lucreze cu tot ceea ce noi aruncîm la ghenã. Si, fiindcã sortarea deseurilor la noi este departe de a se întâmpla, ei sunt nevoiti sã facã asta manual. Cum se descurcã? Ne spun chiar ei, oamenii pe care i-am întâlnit la statia de sortare, acolo unde tot gunoiul din Valea Jiului este triat.
„E usor pentru noi, cã ne-am obisnuit. Avem mãsti, mãnusi, spirt, sãpun lichid. Noi, la fiecare jumãtate de orã luãm pauzã si mergem la baie si ne spãlãm pe mâini, apoi fumãm. Suntem mai expusi acum cu virusul acesta, dar nu vãd un pericol mai mare. Ni s-a spus sã pãstrãm o distantã mai mare si asta este”, mi-a spus unul dintre cei ce lucreazã la statia de sortare a deseurilor din Colonia Petrosani, acolo unde sunt duse zilnic deseurile de sticlã, carton, hârtie si plastic.
„Încercãm sã evitãm sã ne îmbolnãvim pe cât de mult putem. Ne dezinfectãm, avem aici la statie tot ce ne trebuie si ca fiecare, încercãm sã ne ferim putin. Nu stiu dacã lucrurile se complicã, dar acum pare un pic altfel. Trebuie sã avem grijã. Suntem îngrijorati, pentru cã suntem constienti de ceea ce se întâmplã si avem si noi copii”, mi-a spus si o femeie din acelasi loc.
Eu i-am gãsit la pauza de tigarã, dupã ce au stropit cu apã, sã se aseze norul fin de praf ridicat de descãrcarea deseurilor pe platformã.
Acesti oameni sunt nevoiti sã intre în contact cu tot ceea ce noi aruncãm la ghenã, sã punã mâna pe deseurile ce pot reciclate si apoi sã le sortaeze la statie. Aici e praf, sunt particule fine ce plutesc în aer si am observat cã, la fiecare operatiune de manevrare a deseurilor, cineva vine si udã pe jos. Ghenele sunt dezinfectate si oamenii au primit echipamente de protectie.
„Încercãm si sper cã am reusit sã luãm mãsurile de protectie pentru acesti oameni, care asa cum spunem noi, sunt niste eroi. Au costume, echipamente de protectie, mãsti, au dezinfectant în masini. 77 de oameni avem în punctul de lucru de la Petrosani si eu sper sã respecte toti ceea ce le-am spus. Noi i-am instruit, am pus afise, pentru cã încercãm ca acest serviciu sã aibã continuitate”, a spus Dan Litã, coordonator al Statiei de Sortare de la Petrosani.
Par neimportanti si rar ne uitãm poate cu respect la acesti oameni, însã, ei sunt poate acum cea mai epusã categorie socialã, dupã medicii si personalul medical din spitale. Ei sunt cei care ridicã gunoiul si celor izolati din cauza suspiciunilor de infectie cu COVID, dar si al celor sãnãtosi, îl sorteazã si apoi îl fac baloti.
„N-am trãit asa ceva pânã acum si nu credeam cã vom trãi. Se colecteazã gunoaiele de pe toatã Valea Jiului, conform programelor si cred cã o facem bine. Nu rãmân gunoaie mai mult de 24 de ore. Am procedat în zilele trecute, la dezinfectarea acelor platforme gospodãresti de precolectare a deseurilor din toatã zonã si vom continua aceastã actiune mereu”, mai spune Dan Litã.
Gunoierii sunt oameni simpli, fãrã prea multã carte, dar oameni cu suflet, care se întorc, dupã fiecare turã de lucru în astfel de conditii, acasã la copiii lor. Îsi doresc sã fie sãnãtoti cu totii si fac tot posibilul sã respecte regulile minime de igienã, pe care le aud tot mai des de prin toate mijloacele de informare.
Diana Mitrache