A demarat procesul de trecere la sistemul integrat de gestionare a deșeurilor cu ajutorul insulelor ecologice. Doar că, din lipsa cartelelor, ori pentru că nu toată lumea știe să le folosească, deșeurile ajung să fie depozitate pe platformele betonate și nu în containere. Situația este general valabilă.
Insulele ecologice, deși ar trebui să devină un loc mult mai curat, sunt acum împânzite de deșeuri. Asta, pentru că oamenii coboară la bloc cu plasele de gunoi, dar constată că nu au cartelă, ori că nu funcționează sistemul foarte bine. Și atunci fiecare se descurcă cum poate.
„Acest tip de container este mult mai eficient, practic nu mai are acces toată lumea. Doar că sunt câteva condiții: trebuie să ai cartela și, pe această cale, fac un apel către cei care nu au ridicat cartela de la primărie, să meargă la primărie. Se poate accesa și aplicația, dar trebuie să ne scrie pe mail la primărie, iar de acolo generăm un cod, care trebuie validat de firma care ne-a adus containerele. Atunci se va putea deschide și cu telefonul mobil. Este o perioadă de început, probabil că va mai dura puțin până ce toată lumea se va obișnui cu acest tip de colectare a deșeurilor menajere”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Probleme sunt în toate cartierele și, în curând, nicăieri nu vor mai fi altfel de containere, decât cele închise total. Așa că, ideal ar fi să știți ce aveți de făcut, când plecați cu punga de gunoi,.
Ideal ar fi ca pungile de gunoi să nu fie mai mari de 35 de litri, pentru a nu bloca fanta și fiecare locatar din bloc să își ducă deșeurile selectate, pe categorii.
Cât gunoi se strânge în municipiul Petroșani?
Potrivit unui raport recent al municipalității de la Petroșani, aproximativ 8.500 de tone de deșeuri menajere și peste 900 de tone de deșeuri din demolări au fost colectate în decursul anului trecut.
O categorie aparte o reprezintă deșeurile electrice, electronice și electrocasnice, care sunt din ce în ce mai prezente în fluxul de gunoi. Statisticile indică faptul că aproximativ 1.000 de kilograme de astfel de deșeuri au fost colectate, incluzând televizoare, monitoare, mașini de spălat, frigidere, boilere, aparate radio și calculatoare.
În contextul gestionării eficiente a deșeurilor, administrația locală de la Petroșani a implementat mai multe proiecte destinate colectării selective. Un exemplu notabil este inițiativa de amenajare a 39 de insule ecologice digitalizate pentru deșeuri, finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste insule sunt amplasate în tot atâtea locații din municipiu, facilitând colectarea separată a deșeurilor și contribuind la protecția mediului.
Diana Mitrache
Monika BACIU