Gripa a fãcut ravagii în România si bilantul final, acum cã s-a declarat oficial încheiatã epidemia, aratã cã peste 2.200 de oameni au avut gripã.
Din pãcate, au fost si 192 de decese, 4 fiind în judetul nostru. Medicii hunedoreni fac acum bilantul. „INSP a anuntat, la finele sãptãmânii trecute, încheierea epidemiei de gripã. Pentru judetul nostru, în sezonul rece 2018 – 2019, am avut raportate de cãtre unitãtile sanitare cu paturi si medicii de familie, un numãr de 136 de cazuri de gripã, care au fost si confirmate de laboratorul de la Institutul Cantacuzino. Au fost raportate si cazuri neconfirmate, peste 70 de oameni. Din pãcate, în februarie – martie, am avut raportate si 4 decese din cauza gripei, 3 gripã AH1N1, pandemicã, la oameni cu vârste între 45 si 56 de ani si un caz AH3N2, la o persoanã de 92 de ani”, a spus dr. Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara. Suntem în Sãptãmâna europeanã a vaccinãrilor si medicii ne recomandã sã ne vaccinãm. Asta, mai ales cã toti cei care au decedat aveau afectiuni care îi includeau în categoria de risc si puteau sã se vaccineze gratuit. În plus, efectul vaccinului este unul garantat „Recomand vaccinarea. Suntem în Sãptãmâna europeanã a vaccinãrii, iar pentru gripã avem o metodã de preventie foarte bunã, care înseamnã vaccinarea antigripalã. Am primit 96.540 de vaccinuri antigripale în sezonul ce a trecut. Primele doze le-am primit în 15 septembrie si putem spune cã am prevenit aparitia a mai multor cazuri de gripã. Dar, din pãcate, persoanele care au decedat prezentau afectiuni cronice si nici nu s-au vaccinat, chiar dacã erau în grupa de risc, care înseamnã gratuitate la vaccinare”, mai spune medicul Cecilia Birãu.
Virusul gripal este responsabil de focarele de gripã, care reprezintã o problemã de sãnãtate publicã la nivel mondial. Conform unei estimãri a Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, epidemiile anuale provoacã 2,5 milioane de cazuri grave si 250000 pânã la 500000 de decese la nivel global.
Vaccinurile împotriva virusului gripal sunt eficace si sunt cele mai bune contra-mãsuri disponibile împotriva infectiilor sezoniere si împotriva pandemiilor. Cu toate acestea, antigenul principal al virusului gripal, hemaglutinina (HA), are o plasticitate foarte ridicatã si se modificã în mod constant ca urmare a ratei ridicate de eroare a polimerazei virale si selectiei din presiunea imunã a anticorpilor circulanti. Acest proces se numeste derivatie antigenicã si face necesarã actualizarea anualã a vaccinului împotriva virusului gripal sezonier.
Vaccinul antigripal previne milioane de boli si vizite la medic în fiecare an. De exemplu, în perioada 2016-2017, vaccinarea antigripalã a împiedicat aproximativ 5,3 milioane de boli gripale, 2,6 milioane de vizite la medic si 85000 de spitalizãri din cauza gripei.
Diana Mitrache