Reprezentantii Greenpeace si Bankwatch si Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, au stat la aceeasi masã. Tema de discutie a fost legatã de poluare. Este cunoscut faptul cã cei de la Greenpeace militeazã pentru o energie curatã care sã nu aibã cãrbunele la bazã.
Reprezentantii celor douã organizatii de mediu si-au manifestat interesul de a colabora cu organizatiile sindicale pentru a întelege mai bine provocãrile din teren privind implementarea mãsurilor de tranzitie energeticã, dar si pentru a organiza în parteneriat cu organizatiile sindicale, patronale si autoritãtile publice locale, activitãti de informare si consultare a lucrãtorilor minieri si a comunitãtii din Valea Jiului, pe teme ce privesc dezvoltarea durabilã si schimbãrile climatice.
Darius Câmpean, presedintele Sindicatului “Muntele” a precizat încã de la începutul discutiei, cã tranzitia energeticã justã în Valea Jiului nu se poate face pe vorbe, ci doar plecând de la o analizã corectã a situatiei minierilor, care în acest moment, nu au o alternativã realã de angajare în alt sector de activitate – locurile de muncã oferite de industria minierã carboniferã – fiind singurele care asigurã un venit miilor de mineri din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Potrivit CNS Meridina, organizatorul întâlnirii, “Ministerul Fondurilor Europene ar trebui sã aibã un rol cheie în asigurarea fondurilor necesare tranzitiei energetice, însã pânã acum, prezenta acestuia s-a simtit mai putin în proiecte si mai mult în prezentãri power point fãcute în România sau pe la Bruxelles”.
“CSN MERIDIAN este implicat la nivel national si european în procesul de dialog social privind Tranzitia energeticã justã în regiunile miniere din România si este deschis cooperãrii cu autoritãtile locale, cu organizatiile patronale si cu celelalte organizatii ale societãtii civile, în vederea identificãrii si implementãrii unor mãsuri concrete pentru atragerea de investitii care sã contribuie la diversificarea profilului regional al Vãii Jiului. Reprezentantul CSN MERIDIAN în CESE participa constant la reuniunile Platformei Europene a Regiunilor Miniere Carbonifere în Tranzitie (Platforma stabilitã pe baza unui aviz CESE al cãrui raportor a fost chiar reprezentatul CSN MERIDIAN) si sustine în fata Comisiei Europene, cauza lucrãtorilor minieri afiliati în organizatii sindicale din structura Confederatiei. Dacã o tinem tot asa, riscãm sã devenim foarte buni la teoria tranzitiei energetice, în timp ce oamenii din comunitãtile afectate vor pierde si ceea ce au acum, condamnati sã-si ducã viata de zi cu zi într-o regiune sedatã”, aratã CNS Meridian.
La întâlnire au participat presedintele CSN MERIDIAN, Ion Popescu, presedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, coordonatorul campaniei pentru climã si energie al Greenpeace, Vlad Catuna, coordonatorul de campanii al Bankwatch, Alexandru Mustatã, presedintele executiv al CSN MERIDIAN, Marian Stoicescu si secretarul General al CSN MERIDIAN si reprezentantul Confederatiei în Comitetul Economic si Social European (CESE), Dumitru Fornea.
Monika BACIU