În Retezat, lângã Mânãstirea care poartã numele cetãtii dacice Colt, îngrãditã de un lant format din brazi falnici crescuti ca o fortãreatã naturalã împotriva invadatorilor, existã o plantatie despre care putini stiu.
Planta miraculoasã creste în voie si chiar dacã este întâlnitã si în alte zone, nicãieri nu apare cum se întâmplã în „grãdina” de lângã lãcasul de cult.
Leurda, cãci despre ea este vorba, pune stãpânire pe un întreg versant al Retezatului, ca un covor viu asternut din primãvarã si pânã toamna târziu. În zona Mânãstirii Colt cum mergi spre Râusor, este poate cea mai mare „plantatie” de „ceapa vrãjitoarelor” sau „usturoiul ursilor” cum i se mai spune plantei sãlbatice. Aici se întinde pe zeci de hectare si este grãdina preferatã a celor care stiu locul. Nici unul, cel putin pânã acum, n-a îndrãznit sã ia mai mult decât îi trebuie si oamenii sperã ca lucrurile sã nu se schimbe. Au mai fost si doritori de a scoate un profit pe piatã din vânzarea plantei cu efecte miraculoase pentru om, dar cum au fost prinsi, au fost alungati.
„Leurda este cerutã mai ales primãvara pentru cã cei mai multi oameni stiu doar cã e un detoxifiant. Este mai mult de atât si nimeni nu este oprit sã-si culeagã frunze, flori si chiar rãdãcini pentru cã, desi putini stiu, leurda se poate consuma mai tot timpul anului. „Plantatia” cum îmi place mie sã-i spun este în apropiere de Mânãstirea Colt, treci podul peste apa si apoi pe deal e leurda. Acolo se face multã cât vezi cu ochii si acoperã un versant”, spune Alin, unul dintre cei care cunosc proprietãtile miraculoase ale leurdei din „grãdina” Râusorului.
P utini stiu ce miracole ascunde
Asa se face cã din primãvarã si pânã aproape de mijlocul verii, locuitorii de la poalele Retezatului îsi fac provizii de leurdã si zilnic cineva este de veghe în „grãdina” de lângã mãnãstire.
„Cei mai multi îsi iau si o pun la frigider pentru iarnã. Este foarte bunã la salate, tratamente naturiste. Altii vin doar sã o admire cât e în floare, pentru cã zici cã esti
într-o grãdinã imensã cu lãcrãmioare. Este un peisaj de vis si singura diferentã e cã miroase a usturoi. Mai trece din când în când si ursul pentru cã este un mare amator de leurdã”, mai spune tânãrul. Leurda este folositã în bucãtãrie dar, neputând fi cultivatã, nu este la fel de popularã ca alte plante „domesticite”. Leurda este consideratã un excelent purificator general al organismului si un tonifiant al sistemului imunitar, dar are si un efect pozitiv asupra sistemului nervos, tratând nervozitatea si depresia.
Potrivit Wikipedia.ro, leurda este adesea folositã în alimentatie mai ales în tãrile din vestul Europei si are proprietãti curative dar si actiune puternic antibacterialã. Frunzele sale mai pot avea actiune antisepticã. Este rãspânditã în toatã Euroasia, în special estul Europei si Caucaz.
Maximilian Gânju