Gimnastica aerobicã, desprinsã oarecum din gimnastica sportivã, are un statut mai nou în evantaiul sporturilor. Ea a apãrut ca un sport ce utilizeazã exercitiile în ritm preponderent aerob, ele vizând organismul în ansamblul sãu, dar si în anumite zone a acesteia. Aici, spre deosebire de gimnastica sportivã (bârnã, inele, cal cu mânere etc.), este obligatoriu un acompaniament muzical, ce vegheazã tempoul si ritmul, conferind atractivitate, accesibilitate si bunã dispozitie, asigurând astfel o stare psihicã favorabilã activitãtii!
Pe o duratã cuprinsã, în general, între 60-70 minute, exercitiile efectuate au o anumitã succesiune, având trei pãrti, partea de încãlzire (warm up), partea principalã de exercitii aerobice si partea de revenire si refacere (cool down).
Gimnastica aerobicã are o serie de obiective, unul principal fiind acela de reglare a echilibrului valoric.
Dupã anul 1996, la început cu pasi timizi, acest sport a pãtruns si în programul diferitelor concursuri interne si internationale, el devenind un sport cu niste regulamente si repere extrem de clare si bine puse la punct.
Antrenorii de gimnasticã s-au adaptat din mers la noul sport, stãpânind tehnicile de lucru din ce în ce mai bine. Intuitia profesorilor de la Clubul Sportiv Scolar Petrosani a fãcut ca selectia copiilor pentru acest sport sã se dovedeascã în timp ca fiind una excelentã, rezultatele ulterioare demonstrând acest lucru. În paralel cu activitatea competitionalã în gimnastica sportivã, în 1996 echipa C.S.S.P. va participa la primul concurs national de gimnasticã aerobicã, ocupând un loc 6 pe tarã prin Bogdan Stoica, fiind primul succes pe acest nou segment al profesoarei Iuliana Piscoi. Sportivii Bogdan Stoica, Claudiu Moldovan, Karina Imling, Ioana Ciobanu, R. Filip obtin în urmãtorii trei ani pozitii de frunte la campionatele nationale (scolar, open, la trio, juniori, seniori etc.). În anii 2002-2003 ies la rampã sportivii Raul Furnea, Mãdãlina Miron, Cristina Carauleanu (selectatã la lotul national de juniori).
Prof. Iuliana Piscoi si Elena Becze sunt cadrele didactice care a tratat cu multã seriozitate acest sport. Si rezultatele n-au întârziat sã aparã.
Cu rãbdare si meticulozitate, ele au pregãtit atât la feminin cât si la masculin, echipele de gimnasticã aerobicã. Primele rezultate remarcabile apar dupã anul 2004. Competitiile interne Cupa „Cetate” (Deva) sau Cupa „Farul” (Constanta), îi scot la rampã pe Bianca Becze, Ioana Udrea si Mihãitã Cimpoi în anul 2005, când în perioada 7-9 octombrie va avea loc la Petrosani Campionatul National, unde Bianca Becze obtine douã locuri 1 (fem. jun II si perechi), Raul Furnea un loc 1 (m. perechi), mai exact, echipa CSSP (B. Becze, I. Udrea, Adela Kutasi, Evelina Epuran, M. Cimpoi, R. Furnea) aduc douã medalii de aur si trei de argint la acest Campionat National! Erau primele succese notabile dupã câtiva ani de muncã.
Un an mai târziu, în 2006, în afarã de premiile obtinute la diferite competitii în tarã, sportiva Bianca Becze obtine o medalie de aur la concursul international de la Borovets (Bulgaria), la feminin jun. II.
A urmat apoi un an 2007 excelent, cu locul 2 pe cluburi, la Camp. National de la Petrosani (27-28 octombrie), cu cinci medalii de aur (Bianca Becze-3, Mihãitã Cimpoi-2), apoi alte medalii la un concurs international în Austria si la Camp. European de la Szombathely (Ungaria), unde sportivii CSSP s-au întors cu patru medalii, (2 aur, 2 argint-Bianca Becze, Mihãitã Cimpoi).
Anul 2007 va fi cel mai bogat an al sectiei, în bilantul de succese obtinute
Anul 2008 este anul în care Bianca Becze, componentã a lotului national „rade” tot, cu un moment de vârf la etapa de Cupã Mondialã la Borovets (Bulgaria) si la Campionatul Mondial de la Ulm (Germania), unde obtine douã medalii de aur.
În urmãtorii ani, alti sportivi culeg si ei laurii succesului: Silviu Budisteanu, Artemis Iclãnzan, Diana Zimbru, Ioana Bucãtaru, Liviu Oprita, Iulian Perse.
Anul 2010 va fi un moment de vârf, cu un loc 2 la perechi (Dacian Barna, Adela Cimpoi) la Campionatul Mondial – Rodez (Franta), precum si douã locuri 1 la Camp. Nationale de la Constanta, la individual juniori I (Dacian Barna) si perechi juniori I (Dacian Barna, Adela Cimpoi).
În anul 2011, sportivii Mihãitã Cimpoi, Dacian Barna, Adela Cimpoi si Premia Matei vor fi cooptati în Lotul National de seniori, iar în plan international, se vor obtine câteva premii importante. Astfel, la concursul international de la Budaros (Ungaria) Adela Cimpoi-Dacian Barna se claseazã pe locul 3 la perechi juniori I, iar la „grup”, un loc 2.
La editia a 7-a a Camp. European (Bucuresti, 11-13 nov. 2011), Premia Matei va obtine un loc 1 la grup – juniori I, tot Premia Matei un loc 2 la trio juniori I si cuplul Dacian Barna-Adelina Cimpoi, un loc 4 la perechi juniori I. De altfel, sportivul Dacian Barna va domina numeroase competitii si în anii urmãtori, 2012 si 2013.
Bianca Becze are în continuare prezente de top la Campionatul European din Cehia (2009), Campionatul Mondial din Franta, Cupa Mondialã în Bulgaria si Italia (2010), concursuri internationale în Bulgaria si Ungaria (2011), Slovacia, Bulgaria, Franta, Cehia (2012).
Alãturi de ea, remarcabili sunt si Simona Ramascanu, Adela Cimpoi, Premia Matei, Dacian Barna, Mihãitã Cimpoi, Daniel Tavoc. Anul 2013 este unul al triumfului pentru Bianca Becze: trei locuri 1 la Cupa Mondialã – Borovets (Bulgaria), medalie de aur la Jocurile Mondiale de la Cali (Columbia), douã locuri 1 la Camp. European de la Arques (Franta) si pozitiile 4 si 5 la etapa de Cupã Mondialã la Tokio (Japonia)!
Se poate spune despre cel mai nou sport din „sertarul” Clubului Sportiv Scolar Petrosani cã a reusit sã se impunã din plin în istoriaclubului petrosenean, având în cele douã profesoare-antrenor, Bianca Becze si Iuliana Piscoi, cei doi factori care au contribuit esential la implementarea si contributia cu performante la acest club.
GENU TUTU