Are 49 de ani, trei copii si sute de premii câstigate la maratoane în toatã tara, dar si în strãinãtate. Vorbim de Georgeta Manolache, cea cãreia îi place sã îi spunem Geta minerita, pentru cã lucreazã la mina Lupeni si pe care am gãsit-o la mai toate maratoanele ce au avut loc la noi. Pleacã în tarã si nu se lasã pânã nu urcã pe podium.
A fãcut-o, cel mai recent, la un maraton în Bucuresti, unde a ocupat locul II, dar de fiecare datã ajunge pe podium, pentru cã munceste mult. Si la minã este mereu în activitate, chiar dacã munca nu este specificã unei femei.
„La mina Lupeni lucrez la transport la benzi, la suprafatã. Nu este foarte greu. Dupã 30 de ani pot sã zic cã e binisor. M-am obisnuit. Alerg mult, îmi încep ziua cu sport, continui sã fac sport si apoi merg la minã. Ultimul maraton pe care l-am câstigat a fost pe 1 decembrie si a fost denumit „Reîntregirea neamului românesc”. Am luat locul II la open feminin si, chiar dacã am avut ceva probleme, am reusit sã închei, cã sunt ambitioasã si nu cedez”, ne povesteste Georgeta Manolache, maratonistã.
Exemple ca Geta minerita nu sunt multe. Femeia si-a crescut singurã copiii si una dintre fete este chiar tehnician dentar. Ne-a spus asta cu mare mândrie, asa cum se mândreste si cu vârsta si cu reusitele ei.
„Am urcat pe podium si de 30 de ori anul acesta. Nu întotdeauna am luat trofeul, dar am luat si locul I si II la diverse categorii, chiar si în cadrul aceluiasi concurs. De patru ani particip la maratoane, intru în al cincilea an exact cu maratonul din decembrie. Acesta este primul concurs din cel de al V-lea an de competitii. La anul am deja 3 competitii în afara tãrii si multe concursuri, dar vreau sã mã axez pe ultramaratoane. Unul este în Italia, în iunie si are 120 de km. Apoi, în luna mai, vreau la un maraton în Spania de 60 de km si tot în iunie vreau în Grecia”, ne-a spus despre planurile ei Geta.
Vrea sã fie identificatã cu minerii si se mândreste cu asta de câte ori are ocazia.
Îi place sã îi spunem Geta minerita si va concura mereu pentru minerii, colegii ei de breaslã pe care îi admirã mult si îi mai întâlneste, câteodatã, la diverse maratoane.
Primãria, însã, are planuri mari pentru ea. „Ea reprezintã un exemplu pentru copiii nostri si pune suflet. Voi face, de anul viitor, un parteneriat cu dânsa. O sã facem un maraton cum nu am avut niciodatã la Lupeni si acum cãutãm sã ne facem loc în calendar, cã sunt destul de multe astfel de actiuni în tarã si noi vrem aici o etapã nationalã, asa încât sã vinã sute de oameni aici. Noi avem un Club acum în Lupeni si o sã încercãm ca, de douã ori pe sãptãmânã, sã facã antrenamente cu copiii, ca sã îi punã în miscare”, sustine Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
De Geta minerita vom mai auzi si poate, în viitor, chiar de copiii pe care îi va pregãti la Lupeni. Maratoanele sunt cele care o poartã si în tarã si peste hotare, iar acolo, va vorbi despre Valea Jiului, Lupeni si minerii de aici.
Diana Mitrache