Votul de încredere primit de George Resiga din partea salvamontistilor din întreaga tarã este si o recunoastere pentru Salvamont Hunedoara. Resiga va ocupa pentru încã patru ani functia secundã de conducere a asociatiei profesionale care se ocupã de tot ce însemanã autorizare, scolarizare si atestare a salvamontistilor români.
Seful Salvamont Lupeni, George Resiga, a fost reales în functia de vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), în urma alegerilor derulate la Conferinta anualã a salvatorilor montani din România. Resiga a avut patru contracandidati si a reusit sã-si convingã colegii sã-i reînoiascã mandatul de patru ani în functia de vicepresedinte al ANSMR.
”Sunt la a treia legislaturã si este o onoare. O recunoastere a ceea ce se cheamã activitate de salvare montanã din partea colegilor din tarã care mi-au dat votul pentru a continua proiectele privind activitatea de formare a salvatorilor montani din România. Este, totodatã, si o recunoastere pentru Salvamont Hunedoara”, a declarat vicepresedintele ANSMR, George Resiga. Seful salvatorilor montani din Straja spune cã principala tintã a sa este determinarea factorilor responsabili sã respecte HG 77 din 2003, reglementare care se referã la minimul de salvatori montani care trebuie angajati la nivelul serviciilor locale sau judetene. În prezent, aproape toate structurile de salvare montanã din tarã functioneazã în mare parte cu ajutorul unor salvatori voluntari, pentru cã posturile în serviciile publice sunt blocate si nu se pot face angajãri.
Mii de interventii
Întâlnirea membrilor ANSMR a fost prilej si de bilant iar anual, salvatorii montani din cadrul celor 38 de structuri SALVAMONT, judetene sau locale au intervin în peste 4.000 de actiuni de salvare. Astfel, anul trecut au fost 4.536 de actiuni de salvare, dintre care un numãr de 1.704 actiuni s-au desfãsurat pe timp de varã, 2.832 de actiuni au avut loc pe timp de iarnã, dintre acestea 2.271 de actiuni in zonele de practicare a sporturilor de iarna, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile. În cele 4.536 de actiuni au fost implicate 4.728 de persoane , dintre acestea, un numãr de 1.611 persoane fiind predate pentru transport cãtre unitãtile medicale echipajelor de SMURD/Ambulantã, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD si Inspectoratului General al Aviatiei. De asemenea, tot în anul 2015 au fost realizate peste 38.700 de actiuni specifice de asigurarea a asistentei de salvare montanã în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfãsurãrii unor evenimente sportive sau de alta naturã în zona montanã.
Maximilian Gânju