Geoprodusele dezvoltate de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, au fost aduse în atentia publicului participant la cea de a doua editie a Forumului Traditiilor Creative.
Editia din acest an a Forumului s-a axat pe importanta elementelor de patrimoniu cultural în dezvoltarea comunitãtilor locale. Participantii au prezentat exemple de bunã practicã cu accent pe educatie, dar si proiecte derulate la nivel national menite sã creeze baze de date sau politici publice în domeniul mestesugurilor si creatorilor de artã traditionalã. Forumul Traditiilor Creative reuneste experti, specialisti, creatori în diverse domenii culturale si artistice, dar si reprezentanti ai industriilor creative si ai institutiilor publice care activeazã în zona culturii.
Evenimentul a cuprins o vizitã aplicatã în Geoparc si o serie de conferinte, dezbateri si ateliere gãzduite de The Ark – Depozitul de viitor, din Bucuresti. În cadrul aplicatiei în teren gãzduitã de Geoparc, participantii au vãzut la fata locului ce înseamnã conceptul de geoprodus dezvoltat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour (proiect cofinantat din fondurile Uniunii Europene <<ERDF, IPA>>). Vizitele la Casele Geoparcului si la dinostopuri – geoprodusele propuse de Geoparc în cadrul proiectului international – ”Povestea firului de lânã” dezvoltatã de Asociatia Femeilor din Sântãmãria Orlea (AFSMO) si povestea lui Andi Andezit propusã de Asociatia Drag de Hateg au reprezentat exemple clare de produse create local cu scopul de a promova comunitãtile locale si geoparcul. Elevii Scolii Gimnaziale Sântãmãria Orlea au dorit si ei sã aibã un rol în promovarea traditiilor creative. Din firele de lânã vopsitã cu plante de membrele AFSMO ei au creat decoratiuni ce pot fi admirate de acum în Casa Traditiilor din Sânpetru. Si tot reprezentantele AFSMO au tinut ca oaspetii acestui eveniment sã participe la o sesiune de degustare de produse traditionale locale fãcute chiar de ele.
În partea a doua a evenimentului, desfãsuratã la Bucuresti, temele abordate au vizat traditiile creative în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural, materialele naturale ca resursã pentru crearea identitãtii locale si educatia privind patrimoniul.
Expozitia ”Stone made objects – Intangible heritage of UNESCO Global Geoparks” a fost prezentatã pentru prima datã publicului din România, în cadrul Forumului. Exponatele provenite din geoparcuri membre ale Retelei Europene a Geoparcurilor au fost un exemplu concret al modului în care geodiversitatea localã poate influenta identitatea unei comunitãti. În plus, expozitia a reprezentat si unul dintre evenimentele reper propuse de Geoparc pentru celebrarea Sãptãmânii Geologiei, desfãsuratã în perioada 22 – 28 octombrie, la nivel national, pentru prima datã în România.
Cea de a doua editie a Forumului Traditiilor Creative s-a desfãsurat în perioada 24 -28 octombrie, sub înaltul patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene din România, ca parte a evenimentelor menite sã marcheze Anul European al Patrimoniului Cultural. Efenimentul a fost organizat de DC Communication si Asociatia Geomedia, cu sprijin oferit de Universitatea din Bucuresti, Muzeul National al Tãranului Român, Ordinul Arhitectilor din România, Fundatia Calea Victoriei, The Institute, Pro Patrimonio, Scoala de la Piscu, Institutul National pentru Cercetarea si Formare Culturalã si SNSPA.
Adina Popa