Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a pierdut un mentor

Si-a dedicat o mare parte din viatã paleontologiei si a fost custodele Geoparcului Dinozaurilor. Alintat ”paznicul dinozaurilor”, Doenel Vulc era o adevãratã enciclopedie ambulantã.
Activitatea lui de bazã era pãstoritul, dar pasiunea pentru fosilele descoperite în Tara Hategului l-au fãcut sã se documenteze în permanentã si sã ajungã unul dintre „învãtati” în materie. Nea Doenel s-a ocupat de identificarea oaselor de dinozaur încã din anii 70, când în zonã s-au fãcut primele sãpãturi pentru studierea dinozaurilor pitici.
”Geoparcul este mai sãrac. Nea Doenel Vulc din Sânpetru, unul dintre cei mai apreciati OAMENI ai Geoparcului, a plecat la ceruri ca sã le doineascã celor de acolo si sã le povesteascã despre pasiunea lui pentru ”oasele de uriesi” si stiintã, despre dragostea de Dumnezeu, oameni si locuri natale. (…) Condoleante familiei si odihnã vesnicã, Nea Doenel!”, au scris reprezentantii Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului. Doenel Vulc (80 de ani) a fost un adevãrat reper pentru Geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului, un om care umbla cu animalele pe munte, dar cãuta si identificã fosile de dinozaur. Vorbea fluent si cu lejeritate despre „determinãri pe oasele de dinozauri”, procedee complexe de identificare a fosilelor dar si de catalogarea lor. Pentru a putea întelege toti termenii tehnici folositi de bãtrân, aveai nevoie de un curs de specialitate în aceastã stiintã. Nea Doenel stia sã explice si „bãbeste”, pe întelesul tuturor, cum identificã fosilele. „În anii 70 au venit primii specialisti de la muzeu si au început sãpãturile în zonã. Eu cu câtiva localnici le-am acordat sprijin si asa am ajuns sã învãt de la domnii profesori. Ei le explicau studentilor, iar eu fiind lângã ei, si pentru cã mi-a plãcut, am învãtat”, ne spunea Doenel Vulc. A renuntat de bunãvoie chiar si la o parcelã din pãmântul detinut de el si familia lui, deoarece pe ea existau fosile.
Ani de zile, pe lângã determinãri a fãcut si pe paznicul geoparcului, iar nu o datã a prins si hoti de fosile. Pentru sprijinul acordat în descoperirea fosilelor de dinozauri pitici si pentru protejarea Geoparcului Dinozaurilor din Tara Hategului, Doenel Vulc a fost numit custodele ariei protejate. Pentru cã si-a dedicat o mare parte din viatã paleontologiei, a fost recompensat în urmã cu câtiva ani cu Diploma de Excelentã din partea Consiliului Judetean Hunedoara. Dumnezeu sã-l odihneascã!
Maximilian GÂnju