Pandemia a afectat inclusiv locul vechilor dinozauri din Țara Hațegului. Vizitele au fost interzise în siturile arheologice și majoritatea activităților suspendate. Dar cei ce gestionează activitatea în geoparcul de la noi au spus că tinerii din Hațeg au creat noi oportunități, au găsit căi de a deveni vizibili și au organizat întâlniri.
Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului aducea mereu sute de vizitatori, dorinici să afle lucruri interesante despre acest loc milenar. Din nefericire, însă, pandemia nu a lăsat acest loc neafectat, dar voluntarii s-au adaptat, la fel ca toată lumea.
„A fost foarte greu să ne adaptăm la noua situație. Am avut și probleme pe care a trebuit să le rezolvăm din mers, pentru noi eram obișnuiți să avem în jurul nostru o mulțime de turiști, de copii, care voiau să afle detalii despre dinozaurii unici în lume, cei din Transilvania. Am mers și noi pe on-line, am încercat să păstrăm calendarul de activități, dar să le adaptăm situației și păstrând toate normele și regulile de siguranmță sanitară”, a spus Adina Popa, specialist în comunicare la Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului.
În 2020 nu a putut fi sărbătorită Ziua Geoparcului, ori Ziua Vulcanilor sau Festivalul Dinozaurilor. Dar copiii au fost inventivi și au știut să se adapteze.
În 2020 trebuiau să celebreze 20 de ani de la crearea rețelei europene a geoparcurilor, 15 ani de când Geoparcul Țara Hațegului este membru cu drepturi depline în rețeaua europeană și globală și 5 ani de când geoparcurile UNESCO au devenit situri recunoscute oficial. Iar voluntarii au pictat loggo-uri în zonele importante.
„Avem mare noroc cu voluntarii, care sunt elevii de la Liceul I C Brătianu din Hațeg, un grup fabulos. Anul tecut a venit la noi al 300-lea tânăr. Am creat o mișcare de amploare, un grup de tineri interesați să promoveze zona, să vină cu idei. Ei au povestit, în special pe rețelele de socializare, ce însemană pentru ei Geoparcul.
Au mers în fiecare dintre cele 12 localități de pe teritoriul Geoparcului și au făcut niște picturi, în locuri emblematice, conturul hărții geoparcului, loggo-ul nostru, care este dinozaurul și au scris Geoparcul este și aici”, a mai spus Adina Popa. Sunt doar câteva exemple cu acțiunile făcute în pandemie de tinerii care au vrut ca dinozaurii să nu fie uitați. Legenda lor a ciorculat în mediul virtual, iar miile de vizitatori au devenit, poate, mai mulți, dar în on-line. „Punctele de vizitare sunt mici clădiri, foste școli, transformate în puncte expoziționale, ori construcții ecologice din pământ, care au dimensiuni mici și a fost greu să gestionăm un număr de vizitatori și, din cauza pandemiei, am fost nevoiți, acolo unde nu puteam gestiona distanțarea, să le închidem. Și ne-am orientat spre activitățile în aer liber”, a adăugat Adina.
Aria protejată denumită Geoparcul Dinozaurilor se află în partea sud-vestică a județului Hunedoara, pe teritoriul administrativ al orașului Hațeg și pe cele ale comunelor: Baru, Densuș, General Berthelot, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Sântămăria-Orlea și Totești.
Aria este o îngemănare a geodiversității, biodiversității, patrimoniului istoric și cultural; cu activitățile socio-economice ale Țării Hațegului.
Diana Mitrache