Expozitia ”Stone made objects” realizatã de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, a ajuns în Geoparcul Swabian Alb din Germania.
Obiectele provenite din geoparcuri UNESCO europene, care spun povestea legãturii dintre Om si Pãmânt, parte a patrimoniului cultural intangibil, au putut fi admirate pe tot parcursul celei de a 43-a întâlniri a Comitetului de Coordonare al Retelei Europene a Geoparcurilor.
Evenimentul gãzduit de orasul german Aalen a reunit peste 150 de reprezentanti ai 72 de geoparcuri din  25 de tãri europene.  Întâlnirea Comitetului de Coordonare  al Retelei Europene a Geoparcurilor a marcat si câteva evenimente importante. Anul acesta se împlinesc 15 ani de la înfiintarea Retelei Internationale a Geoparcurilor UNESCO si trei ani de la înfiintarea Programului UNESCO pentru Geostiinte si Geoparcuri. Participantii la întâlnire au adoptat o declaratie comunã  prin care îsi afirmã  angajamentul de a  continua acest program si de a oferi, în cadrul UNESCO, sprijinul si experienta Retelei în punerea în aplicare a acestui program de  succes.
”Suntem convinsi cã Reteaua Internationalã a Geoparcurilor UNESCO este un program nou si eficient, fiind un model de activare într-o retea si de colaborare între teritorii pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilã de cãtre autoritãtile locale si comunitãti, printr-o abordare de jos în sus. Evaluãrile Programului UNESCO pentru Geostiinte si Geoparcuri trebuie sã respecte procedurile si calendarul, comune tuturor programelor UNESCO, si sã fie convenite cu participarea statelor membre, a Secretariatului UNESCO si a Retelei Internationale a Geoparcurilor. Dialogul constant si colaborarea strânsã între Secretariatul UNESCO si Reteaua Internationalã a Geoparcurilor sunt vitale. Subliniem dorinta noastrã de a colabora cu UNESCO pentru evoluarea geoparcurilor UNESCO la nivel global si pentru sustinerea dezvoltãrii regionale durabile”, se aratã în textul declaratiei adoptate în Geoparcul UNESCO Swabian Alb.
În acest context, expozitia ”Stone made objects” prezentatã de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si un târg de produse locale din geoparcuri au marcat importanta conservãrii patrimoniului geologic si cultural din geoparcurile europene pentru dezvoltarea durabilã a comunitãtilor locale.
Întâlnirea Comitetului de Coordonare a Retelei Europene a Geoparcurilor a fost un bun prilej de schimb de experientã si de prezentare a proiectelor derulate în geoparcurile europene. Rezultatele obtinute pânã acum în cadrul proiectului Interreg Danube Geotour au fost prezentate de directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, Alexandru Andrãsanu, împreunã cu ceilalti parteneri în proiect. Acest proiect international a fost initiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija si reuneste 11 parteneri din 10 tãri (Slovenia, Ungaria, Austria, Croatia, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia si Franta) din geoparcuri, parcuri naturale si universitãti din tãrile dunãrene dar si din Reteaua Europeanã a Geoparcurilor. De asemenea, Danube GeoTour se bucurã de sprijinul Retelei Internationale a Geoparcurilor, partener în proiect.
Proiectul beneficiazã de co-finantare (ERDF, IPA) prin Programul european transnational Dunãrea (Interreg – Danube Transnational Programme). Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe: www.interreg-danube.eu/danube-geotour.
Urmãtoarea întâlnire în cadrul Retelei Internationale a Geoparcurilor va avea loc în luna septembrie a acestui an, în Geoparcul UNESCO Sierra Norte de Sevilla, Spania. În septembrie 2020, România, prin Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, va gãzdui  pentru prima datã în România o întâlnire din cadrul Retelei Europene a Geoparcurilor.
Adina POPA