Pe parcursul unei zile, teritoriul Geoparcului Dinozaurilor tara Hategului a fost platoul de filmare pentru un documentar ce urmeazã sã fie realizat de o televiziune din Coreea de Sud.
Profesorul de paleontologie dr. Min Huh de la Chonnam National University si directorul Geoparcului International UNESCO Mudeungsan din Coreea de Sud a venit în România însotit de o echipã de filmare a televiziunii sud-coreene MBC, specializatã în realizarea de documentare. Echipa de filmare coreeanã realizeazã o serie de documentare în cinci dintre cele 74 de geoparcuri UNESCO din Europa si la sediul UNESCO al geoparcurilor internationale din Paris, iar geoparcul din tara Hategului s-a numãrat printre ele.
La sosirea în România, prima oprire a echipei sud-coreene a fost la Facultatea de Geologie si Geofizicã a Universitãtii din Bucuresti unde s-a întâlnit cu directorul singurului geoparc international UNESCO din România, lector dr. Alexandru Andrãsanu.
”Am fost impresionat cã Universitatea din Bucuresti se aflã chiar în centrul capitalei României si cã este o clãdire istoricã. M-au impresionat de asemenea exponatele – roci si fosile – din cadrul Facultãtii de Geologie si Geofizicã. Se vede cã în spate este o muncã asiduã a profesorilor de aici si sper ca în viitor sã punem bazele unei colaborãri între Chonnam National University si Universitatea din Bucuresti”, a afirmat profesorul Min Huh.
Cea de a doua oprire a fost în Geoparcul Dinozaurilor tara Hategului. Pe parcursul unei zile, profesorul Min Huh si echipa sa de filmare au mers la punctele de vizitare din Geoparc si s-au întâlnit cu partenerii Geoparcului si cu reprezentantii comunitãtilor locale de aici. Primul obiectiv vizitat a fost expozitia ”Balauri, dragoni dinozauri” de la sediul Geoparcului din orasul Hateg, unde au aflat detalii despre dinozaurul vedetã al acesteia – Balaur bondoc si despre modul în care le sunt prezentate turistilor informatii despre geologia zonei si conceptul de geoparc UNESCO. În comuna Densus, echipa din Coreea de Sud a primit informatii despre vulcanii si Marea Tethys din vremea fostei Insule a Hategului si a întâlnit-o pe mascota Andi Andezit chiar la ea acasã, la Casa Vulcanilor. Tot la Densus, oaspetii au vizitat monumentul emblematic al comunei – Biserica Sfântul Nicolae si au aflat cum un lãcas de cult poate reprezenta si o veritabilã lectie de geologie oferitã de diversitatea tipurilor de roci utilizate la constructia sa. Si Biserica Reformatã – Calvinã din Sîntãmãria Orlea i-a impresionat pe vizitatorii strãini prin arhitecturã, picturile din interior si prin faptul cã, de-a lungul timpului, a fost lãcas de cult pentru enoriasi de religii diferite.
Un alt obiectiv
special a fost geositul ”La scoabã”, din satul Sînpetru, comuna Sîntãmãria Orlea, locul în care au fost descoperiti primii dinozauri din tara Hategului. Dupã ce a aflat informatii despre acest geosit, profesorul de paleontologie Min Huh a declarat cã este ”unul dintre cele mai interesante situri fosilifere cu dinozauri din lume”. Ultimele obiective vizitate de echipa din Coreea de Sud au fost Casa Dinozaurilor Pitici si Casa Traditiilor din Sînpetru unde gazde le-a fost primarul comunei Sîntãmãria Orlea, Dumitru Oprean, si o parte dintre membrele Asociatiei Femeilor din Santamaria Orlea, cele care i-au invitat pe oaspeti si la o degustare de produse traditionale românesti fãcute în gospodãriile lor.
Pe parcursul vizitei în Geoparc, profesorul Min Huh si echipa de filmare au avut ocazia sã se întâlneascã si cu alti reprezentanti importanti ai partenerilor Geoparcului – Asociatia Drag de Hateg, Adaconi si Geraico – dar si cu Ambasadorii pentru Geoparc. Tinerii din tara Hategului, atât de prezenti în activitãtile geoparcului, l-au impresionat pe profesorul coreean prin implicarea lor, prin varietatea de informatii pe care le pot oferi despre geoparc, dar si prin fluenta cu care reusesc sã comunice în limba englezã.
La finalul vizitei, profesorul Min Huh a declarat cã a fost impresionat de ceea ce a descoperit în singurul geoparc international din România, de la informatiile legate de geologie si proiecte educationale si pânã la comunitatea localã atât de implicatã în activitãtile Geoparcului. El a mentionat cã îsi doreste o colaborare între universitatea pe care o reprezintã si Universitatea din Bucuresti în vederea facilitãrii schimbului de experientã în rândul studentilor si cã ar vedea posibilã colaborarea dintre comunitatea localã din Sîntãmãria Orlea si o comunitate localã de pe teritoriul Geoparcului International UNESCO Mudeungsan.
Vizita reprezentantilor sud-coreeni este cu atât mai importantã cu cât Coreea de Sud, prin Geoparcul International UNESCO Jeju, va fi gazda celei de a 9-a Conferinte Internationale a Geoparcurilor UNESCO ce va avea loc în anul 2020.
Adina Popa