Pierderile din minerit au fost reduse prin crearea a douã structuri stufoase si cheltuitoare. Asa s-a gândit Executivul sã rezolve problema datoriilor istorice ale Companiei nationale a Huilei Petrosani, pe care nu le-ar fi putut plãti niciodatã, sau sumele mari necesare pentru extractia huilei.
Regele a murit, trãiascã…regii! Asa s-ar putea sintetiza situatia din Valea Jiului, acolo unde eficientizarea mineritului a însemnat înlocuirea unei companii cu douã entitãti de acelasi fel. Practic, Compania Nationalã a Huieli Petrosani va fi lichidatã, odatã cu datoriile acumulate la bugetul de stat. Dar numai ca entitate, pentru cã, în realitate, locul ei a fost luat ed douã companii. Una este Societatea Nationalã a Huilei, care cuprinde minele asa – zis viabile, adicã Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni. Cea de a doua este Societatea Nationalã de Închideri de Mine valea Jiului SA, cu minele neviabile, adicã Petrila, Paroseni si Uricani. Aceste ultime trei mine sunt cuprinse în program de închidere ce dureazã teoretic pânã în 2016 si sunt beneficiare de subventii. Si pentru cã tot vorbim despre restructurare si eficientizare a unei gãuri negre a economiei românesti, asa cum este vãzut în continuare mineritul, era absolut firesc ca fiecare dintre aceste categorii sã fie subordonatã unei megastructuri, cu buget propriu. Asta în timp de afectati de progarmele de reducere de personal sunt doar minerii.
Zeci de sefi si sefuleti
De exemplu, proaspãt înfiintata Societate Nationalã a Huilei – condusã de Nicolae Dãgoi – a preluat nu numai activele fostei CNH, ci si structura mult prea stufoasã, dacã nu uitãm premisele economice de a care am plecat. Numai în structura de conducere a administratiei sunt 9 directori si ingineri sefi, fiecare cu salarii de zeci de milioane de lei lunar. În plus, existã cele 4 mine din
subordine, unde structura de conducere numãrã peste 20 de persoane, de la director, la inginer sefi, sefi de sector si adjunctii lor, plãtiti de asemenea cu generozitate! Si, sã nu uitãm cã peste toate acestea existã un Complex Energetic care a înglobat cele douã termocentrale si cu care minele viabile se vor uni, entitate energeticã ce are, de asemenea, o structurã de conducere. Situatia este similarã la Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului, coordonatã de directorul Petre Drãgoescu, dar care are, la fel, structurã de conducere completã.
Se taie tot din personalul „de rând”
Cum nici la structura unitãtilor miniere din subordine nu s-a umblat, asta desi s-a concluzionat cã în cazul lor cheltuielile sunt prea mari si, din acest motiv, sunt nerentabile. Cum, necum, când vine vorba despre restructurãri tot minerul de rând este cel vizat si nicidecum vreun post din aparatul stufos de conducere, care rãmâne mereu intact. De exemplu, anul acesta de la SNIM VJ vor pleca 501 angajati, conform programului de restructurare discutat de Guvern. Pânã acum, însã, nu s-a vorbit, însã, de renuntarea la vreunul dintre posturile de sefi. Situatia a atras atentia si presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara care spune cã, în opinia lui, ar trebui sã mai plece din sefi, nu doar minerii. „Dacã as fi mai mare în domeniu, as face niste epurãri de personal, dar nu printre mineri ci în conducere. Nu mi se pare corect ca minele care au astãzi 2 – 3 abataje sã aibã aceeasi structurã administrativã ca si minele care aveau cândva 9 – 10 – 11 abataje. Ei, aici chiar as face o restructurare si chiar i-am propus ministrului, atunci când a venit în Valea Jiului, sã facã tot posibilul ca sã fie incluse cât mai repede cele 4 mine viabile în complexul energetic si sã fie efectuatã epurarea de personal, dar în rândul sefilor care sunt prea multi. Cu ei trebuie sã înceapã si sã continue restructurãrile de personal, nu cu minerii care sunt cei care produc”, a spus Mircea Molot.
Carmen Cosman