T ermocentrala Paroșeni nu monitorizează emisiile de mercur și de alte substanțe în aer, motiv pentru care Grada de Mediu a amendat societatea.
E nevoie de un aparat pe care, așa cum spun cei de la termocentrală, nu l-au putut achiziționa, din cauză că nu s-a prezentat nimeni la licitație. Dar, cei de la Paroșeni spun că nu sunt depășiți parametrii din aer.
Reprezentanții Gărzii de mediu Hunedoara au încheiat, la finele lunii trecute, un control la Termocentrala Paroșeni și, ca atare, au constat că acolo lipsește un dispozitiv care poate să
monitorizeze diverși compuși rezultați în urma arderii huilei. Acesta este și motivul pentru care comisarii de mediu spun că au amendat termocentrala.
„Le-am atras atenția, de-a
lungul timpului, că trebuie să monitorizeze și acești parametri, conform legislației europene. În momentul în care nu se respectă niște măsuri, noi dăm sancțiune. Trebuie monitorizați anumiți componenți chimici din emisii, depinde de combustibil, dar e obligatoriu și ei trebuie să facă asta. Au fost sancționați cu amendă că nu au făcut această monitorizare și noi am notificat și Agenția de mediu, fără a fi vorba de închiderea termocentralei. Amenda este de 80.000 de lei, din care jumătate din minim, deci 25.000 de lei, dacă plătesc în 15 zile”, a spus comisar Dorel Bretean, Garda de Mediu Hunedoara.
În replică, cei de la Termocentrala Paroșeni, singura care mai produce energie în acest moment la Complexul Energetic Hunedoara, spun că nu au putut să achiziționeze acest dispozitiv.
„Legislația de mediu nouă prevede monitorizarea
mercurului, pe lângă emisiile de sulf, dioxid de sulf, azot și
pulberi, deci, suplimentar, și a mercurului. Noi, CEH, Sucursala Paroșeni am încercat să achiziționăm această instalație de monitorizare, dar, din păcate, la procedura de achiziție nu s-a prezentat nimeni. Procesul
verbal, în urma controlului Gărzii de Mediu, a evidențiat lipsa
acestui aparat de monitorizare”, a explicat și Doru Vișan, directorul Termocentralei Paroșeni.
Rapoartele arată că niciodată nu s-au depășit acești parametrii, spun cei de la Termocentrala Paroșeni și Agenția de mediu urmează să monitorizeze emisiile de aici.
Ultima raportate a Agenției de Protecție a Mediului Hunedoara arată că aerul este bun în zona Vulcan, aproape de Termocentrala Paroșeni, iar în zona de vest a României nu s-au înregistrat depășiri ale pragului de alertă pentru Dioxidul de Sulf, sau cel de azot, dar nici pragul de alertă pentru ozon.
Diana Mitrache