Furturile de pe domeniul public al municipiului Petrosani sunt un fenomen greu de stãvilit. Din pãcate, acesta nu poate fi nici mãcar diminuat, fãrã sã mai vorbim de eradicare. Autoritãti depãsite de situatie
Orice bucatã de fier de pe domeniul public si nu numai, parcã face cu ochiul hotilor care nu stau prea mult pe gânduri si furã garduri, bucãti de pod sau capace de canal pentru a le vinde mai apoi la centrele de colectare. La Petrosani, spre exemplu, periodic dispar bucãti întregi din gardul care delimiteazã drumul national de calea feratã. Însã, autoritãtile se vãd depãsite de situatie din cauza numãrului mic de agenti de politie localã. „Acest fenomen, evident cã ia amploare pe fondul sãrãciei si a degradãrii nivelului de trai, suntem constienti de acest lucru. Împreunã cu Politia Municipiului Petrosani si Politia Localã organizeazã patrule prin care se încearcã prinderea în flagrant a acestor persoane care actioneazã în special noaptea. Însã, ca rezultate ale muncii, ele nu sunt tocmai îmbucurãtoare vizavi de amploarea pe care o are acest fenomen. Din pãcate, efectivele cu care noi actionãm la aceastã datã nu sunt pe mãsura a ceea ce ne dorim si suntem cumva depãsiti de situatie”, ne-a declarat Dorina Nitã, viceprimar Municipiul Petrosani. Mai grav este cã bugetul local este prejudiciat constant de aceste furturi.
„Tot ceea ce intrã în categoria bunurilor publice, evident cã aduce un prejudiciu bugetului local si ca atare intrã tot în sarcina noastrã de a le înlocui. Asta este marea noastrã nemultumire, faptul cã aceste furturi ne aduc mari prejudicii si cã cei care furã, nu-si dau seama cã aceste lucruri au o însemnãtate, sunt puse acolo pentru ceva”, a mai spus Dorina Nitã.
În afarã de gardul de la giratoriul cu avion, care se întinde pe toatã raza cartierului Aeroport, de-o parte si de alta a drumului national, un alt exemplu relevant de furt este si podul de cale feratã din zona turnului de apã de la Dãrãnesti. Aici, hotii au furat sistematic în ultimele luni portiuni din constructia de fier. Deocamdatã, aceasta este încã functionalã, însã este greu de spus cum va ajunge peste câteva luni. Si, nici cele sfinte nu au scãpat de hoti. Crucile din metal dispar periodic din cimitire, care, la fel, sunt valorificate apoi la centrele de colectare a fierului vechi.
Luiza Andronache