Primãriile din România plãtesc, începând din acest an, o taxã de 80 de lei/tona de gunoi. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani a participat, luni, la sedinta Asociatiilor municipiilor din România.
Au fost dezbãtute mai multe subiecte de interes, iar unul dintre acestea vizeazã noua taxã pe gunoi pe care trebuie sã o plãteascã primãriile. Taxa nu ar trebui sã se reflecte în sumele plãtite de cetãteni. “ Am avut o discutie cu domnul de la Ministerul Mediului pentru cã existã o taxã de 80 de lei/tonã pe care trebuie sã o plãteascã administratiile publice începând de la 1 ianuarie. E vorba deun angajament pe care îl are România legat de colectarea selectivã si depunerea deseului menajer selectat în gropile ecologice. În anul acesta trebuie sã fie o cantitate de 10% din total, anul viitor 20%, iar pânã în 2025 100% aceastã cantitate care se depune în gropi trebuie selectatã. Aceastã taxã nu poate sã intre în costul gunoiului. Încã nu s-a luat o decizie”, a subliniat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Primarii de municipii, membrii ai Consiliului Director, au atras atentia reprezentantilor Guvernului cã trebuie rezolvatã, cât mai urgent, si problema taxei pentru depozitarea deseurilor, dat fiind cã, pe legea actualã, intratã în vigoare la 1 ianuarie, fiecare tonã ar urma sã fie taxatã cu 80 de lei. Reprezentantii Ministerului Mediului si cei ai MDRAPFE au explicat faptul cã, în prezent, se cautã solutii, în ideea în care, existã în dezbatere publicã un proiect de lege care prevede sã fie taxate doar acele cantitãti de gunoi ce nu se recicleazã, din procentul prevãzut a fi reciclat pânã în 2020. Concret, în acest an, la nivel local, trebuie reciclate 20% din totalul deseurilor, urmând ca, anual, procentul sã creascã, pânã la 50% în 2020. Totodatã se propune ca taxarea sã se amâne pânã la jumãtatea acestui an si sã se dea rãgaz autoritãtilor locale sã fie pregãtite pentru a rãspunde cerintelor legii. Discutii pe acest subiect vor avea loc si în zilele urmãtoare.
La discutii au participat Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia- Olguta Vasilescu, Secretarul de Stat din MDRAPFE, Sirma Caraman, Presedintele ANAP, Bogdan Puscas, dar si reprezentanti ai Ministerului Mediului, precum si ai Ministerului Fondurilor Europene. Primarii au ridicat si problema absorbtiei fondurilor europene si au cerut sprijinul membrilor Guvernului pentru a se reusi depunerea documentatiei, demararea procedurilor si implicit a proiectelor cât mai curând. Conducerea AMR a transmis si propunerile sale pentru proiectul de Cod Administrativ si a stabilit ca Adunarea Generalã sã aibã loc în data de 13 martie 2017, la Bucuresti.
Monika BACIU