12Guvernul ”forteazã” administratiile locale sã contracteze împrumuturi. Nealocarea de fonduri de cãtre Guvern pentru proiectele începute de administratiile locale duce la blocaj. Anul acesta Guvernul nu a mai alocat bani pentru dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng, motiv pentru care aici nu mai continuã lucrãrile.

”Pânã la aceastã datã nu am mai primit bani, noi am fãcut solicitãri, ne-am adresat ministerului de resort însã ni s-a spus cã este necesarã o evaluare nationalã, o prioritizare a obiectivelor si în mãsura în care fondurile le vor permite ne vor avea în vedere”, a declarat viceprimarul municipiului Petrosani, Dorina Nitã. Din aceastã cauzã lucrãrile sunt stopate, iar administratiile publice sunt puse în postura de a contracta împrumuturi pentru continuarea investitiilor. ”Noi am luat în calcul si ipoteza în care noi nu vom primi bani de la bugetul de stat si în consiliul local am avut un proiect de hotãrâre prin care am luat în calcul posibilitatea de a ne împrumuta continuând din surse proprii”, a mai spus sursa citatã.

În cazul în care executivul va aloca, în viitor, fonduri pentru acest proiect, atunci administratia localã va redirectiona banii pentru plata împrumutului.

”Modul in care este gândit acest împrumut pe care noi vrem sã-l luãm permite tocmai aceastã variantã. Adicã în conditile în care ne vin bani de la minister aceia sã fie utilizati pentru domeniul schiabil”, a mai precizat viceprimarul municipiului Petrosani.

Pentru Statiunea Parâng proiectul este extrem de generos, iar pentru implementarea lui s-a aprobat suma totalã de aproape 80 de milioane de euro, un proiect care ar trebui sã se întindã pe o perioadã de 4 – 5 ani, în functie de alocatiile de la buget. Însã, la cum vin banii, e greu de crezut cã termenele vor putea fi respectate.

Pânã acum s-a lucrat în munte, lucrãrile fiind axate pe dezvoltarea domeniului schiabil, valoarea deconturilor fiind de aproximativ 31 de milioane de lei.

12-1Au fost finalizate lucrãrile la instalatiile de producere de zãpadã artificialã, adicã 4 fixe si mai multe mobile, au fost montati stâlpii pentru telescaunul TS 3 care face legãtura între Hotel Rusu si cota 1.700 din Parâng, iar instalatia a fost proiectatã dupã un model preluat de municipalitatea din Petrosani din statiunea Innsbruck. În plus, au fost amenajate si pârtiile, pânã la urmã principala atractie a celor care iubesc sporturile de iarnã. Investitia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câstigatã de asocierea de firme formatã din Kranz Eurocenter Pitesti – Acomin Cluj si Doppelmayer Austria. Autoritãtile locale spun cã acesta este cel mai mare proiect implementat pânã acum în România si, pe lângã ce s-a fãcut pânã acum, mai trebuie sã fie terminat telescaunul TS3, sã se amenajeze TS4 si atunci se poate spune cã se deschide cam 70% din statiune.

Potrivit proiectului finantat de MDRT, domeniul schiabil din  Parâng se va întinde pe o suprafatã de 150 hectare si va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, intre Petrosani si statiunea montanã Parâng ar urma sã fie amenajate douã telegondole, iar în munte 7 telescaune care sã deserveascã pârtiile de schi.

Monika BACIU