Vizitatorii Geoparcului International UNESCO Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti au de acum la dispozitie noi puncte de atractie în comuna Densus.
Cinci lucrãri de mari dimensiuni, realizate în aer liber, din elemente naturale (piatrã, lemn si lut) sunt amplasate în diferite locuri de pe teritoriul comunei, tinând cont de specificul istoric, geologic, natural si  emotional al locului. Lucrãrile au fost realizate de sase artisti plastici specializati în artã monumentalã, pe parcursul a 10 zile, în perioada 5 – 15 august 2019, în cadrul taberei Geopark Land Art FORMAtiuni.
Evenimentul este singular în peisajul cultural, social si artistic de astãzi prin asumarea unei legãturi directe între specificul interventiilor land art si identitatea locului. Teritoriul Geoparcului este una dintre zonele cu cea mai concentratã încãrcãtura culturalã nu doar din tarã, ci din întreg arealul balcanic, unic prin modul în care se suprapun pãrti din istoria naturalã, geologicã, nationalã si localã. Lucrãrile artistice rezultate completeazã activitãtile culturale si educationale din Geoparc, fiind parte integrantã a identitãtii acestuia.
În apropierea bisericii din Densus, Dragos Neagoe, specializat în realizarea de portrete la scarã monumentalã, a creat lucrarea Amprenta unui portret regãsit (Deceneu). Este o lucrare monumentalã, un portret al lui Deceneu care transpune si transmite caracteristicile emblematice ale personajului,  dincolo de legende. Având o dimensiune de 4,2 m, aceasta este cea mai mare lucrare de acest fel a artistului si prima amplasatã permanent în exterior.
Delia Cãlinescu a realizat pe parcursul taberei lucrarea Coruperea Formelor. Este o interpretare artisticã despre modul în care poate fi scrisã istoria unui loc si despre cum interventia omului în naturã poate fi deopotrivã distructivã si constructivã. Un copac cãzut din cauze naturale, al cãrui trunchi a fost recuperat, este repus în legãturã cu pãmântul, fiind fixat cu ajutorul unei tije metalice, iar baza este ascutitã în formã de creion. Lucrarea atrage atentia asupra fragilitãtii formelor naturale si pare sã deseneze sau sã scrie peisajul din jurul sãu.
O altã lucrare ce marcheazã spatiul si timpul Tãrii Hategului îi apartine lui Rãzvan Neagoe. Intitulatã #a24.968teg, lucrarea reprezintã istoria în cifre, o sferã a imaginii în oglindã a Tãrii Hategului si a schimbãrilor care s-au petrecut de-a lungul  timpului în aceasta regiune. Totodatã, lucrarea invitã la descoperirea legãturii  dintre istorie si turism – Istoria ca parte a locuitorilor regiunii; Istoria, parte a României; Istoria, parte a schimbãrilor sociale; Istoria, parte a descoperirilor; Istoria, parte a arheologiei; Arheologia, parte a turismului; Turismul, parte a traditiei; Turismul, parte a regiunii; Turismul, parte a istoriei. Mãlina Ionescu si Andreea Medar au  realizat o lucrare de mari dimensiuni, intitulatã Landmark #1.  Este un traseu reprezentând deopotrivã un drum si un mesaj codat. Lucrãrile echipei artistice vorbesc despre locul în care sunt amplasate, având potentialul de a semnala privitorului naratiunea, istoria, evenimentul sau specificul respectivului loc, urmând ca, în timp, sã devinã, asa cum se întâmplã cu orice lucrarea de artã monumentalã, parte – si particularitate a sa.
Cei cinci artisti sunt reuniti în grupul STUP si au o vastã experientã profesionalã. Lor li s-a alãturat artistul plastic local Dorin Socaci care, împreunã cu comuniteatea din Pesteana, a realizat lucrarea I Love Pesteana, o introducere în povestile satului, amplasatã la intrarea în localitate, dinspre drumul national.
În România, traditia taberelor de creatie este strâns legatã de modul în care s-a dezvoltat fenomenul artistic. Acestea au redefinit, încã din anii 1970, modul în care sculptorii români se raporteazã la material, la tehnicã, la relatia formei cu peisajul dar si la relatia care se creeazã între artist si loc, între comunitatea artisticã si comunitatea localã. Land Art  sau arta transformãrii mediului înconjurãtor este o miscare ce a extins granitele artei prin realizarea de lucrãri de mari dimensiuni utilizând materiale naturale, atrãgând atentia asupra faptului cã Planeta Pãmânt este casã pentru umanitate.
Tabãra Geopark Land Art FORMAtiuni a fost organizatã la initiativa Geoparcului International UNESCO Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, Primãriei si Consiliului Local Densus si a Asociatiei Drag de Hateg, cu sustinerea Grupului de Turism din comuna Densus, Pensiunii Casa Criss, Transylvania Log Cabins, Pensiunii Country House Hãtãgel si Muzeului Satului Hategan Pesteana.
Adina POPA