Deputatul Cristian Resmeritã sustine cã pot fi accesate fonduri europene pentru dezvoltarea statiunii montane Straja, astfel încât sã fie realizate locuri de muncã. Valea Jiului se confruntã cu o lipsã acutã a locurilor de muncã, însã solutii existã.
Se doreste accesarea de fonduri europene pentru turism astfel încât sã se realizeze baze sportive, iar apoi un parteneriat cu asociatiile sportive care sã vinã aici în cantonamente. Astfel, locurile de muncã sezoniere din statiune vor deveni locuri de muncã permanente.
“Fatã de alte localitãti ale judetului Hunedoara, în municipiul Lupeni am avut o atentie deosebitã, dar am avut si rezultate. Sunt 500 de locuri de muncã create în Straja prin programul care s-a implementat acolo, codul muncii a fost schimbat, s-au concretizat 500 de locuri de muncã cu carte de muncã, dar spre insatisfactia mea locurile de muncã nu sunt cu caracter permanent. Dorim sã accesãm fonduri pe axa de finantare 2014-2020 pentru statiunile montane. Dorim sã creem baze sportive în municipiul Lupeni. În momentul de fatã se reabiliteazã si stadionul pentru cã dorim cu oamenii de afaceri sã aducem echipe în cantonament în Straja. Este aer curat, au unde sã alerge, sã se antreneze. Pentru a face acest lucru am nevoie de baze sportive, unde sã poatã sã joace, sã alerge. Reabilitând stadionul, creând un complex, care vreau sã se realizeze în Straja, si lucrãm deja sã obtinem o finantare pe fonduri europene pentru cã mi se pare mult mai la îndemânã, cu o contributie minimã a comunitãtii locale, si încã un complex sã îl realizãm în oras de dimensiuni mai mari pentru ca aceste echipe sã vinã, sã se cazeze sus, pãstreazã locurile de muncã”, a spus Cristian Resmeritã, deputat PSD. Mai mult decât atât, investitorii ar putea fi încurajati sã dezvolte locuri de muncã prin schimbarea legislatiei fiscale. “Pe platforma de la Tesma sunt peste 1500 de locuri de muncã create în momentul de fatã. Sunt societãti private, cu o gândire privatã, cu capital privat, mã bucur cã sunt acolo si au adus locuri de muncã. Eu ca parlamentar am fãcut niste demersuri sã îi ajutãm, s-a fãcut centura, s-a reparat pasajul de cale feratã, s-a asfaltat pânã la poartã, s-a realizat iluminatul public. Mi-as dori o modificare a codului fiscal care sã permitã autoritãtilor publice locale sã aibã o marjã de negociere cu marii investitori si sã nu se mai perceapã 0,25% din impozit pe valoarea clãdirilor, ca si consiliul local sã negocieze cu dânsii si comunitatea si sã ne asumãm faptul cã le luãm mai putin, dar cetãtenii trebuie sã înteleagã cã în anul urmãtor nu vom mai planta flori”, a mai subliniat sursa citatã. În urmã cu câteva sãptãmâni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anuntat cã se ia în calcul varianta închiderii minei Lupeni, o unitate minierã cu istorie în Valea Jiului. “Mina Lupeni, din punct de vedere istoric, reprezintã simbolul municipiului Lupeni. Eu am spus mereu cã nu voi permite niciodatã sã se întâmple acest lucru (sã se închidã mina-n.r.). lucrurile se petrec cu mult peste noi, dar nu voi asista pasiv”, a mai subliniat deputatul.
Monika BACIU