Ioan Hortopan a fãcut parte din prima comisie ce a analizat dosarul „Flota”. Hortopan a analizat dosarul “Flota”. Ioan Hortopan, liderul pensionarilor minieri din Valea Jiului vrea din nou în Parlamentul României.

În perioada în care a mai ocupat un fotoliu de deputat, activitatea lui Hortopan a fost una sumarã.

10  întrebãri în 4 ani

Mandatul lui Ioan Hortopan a fost de patru ani. El a avut calitatea de deputat din partea Partidului România Mare în legislatura 1992-1996. În aceastã perioadã el a avut doar 10 întrebãri cãtre diferiti ministri din acea perioadã. Cele mai multe întrebãri ale fostului deputat si actual lider al pensionarilor dateazã din anul 1994. Câteva dintre interpelãrile fãcute în acea perioadã au fost cu referire la sistemul de pensii din acea vreme, dar si la sustinerea Guvernului fatã de zonele miniere.

A devenit membru al Partidului România Mare (PRM), fiind ales în urma alegerilor parlamentare din septembrie 1992 ca deputat de Hunedoara pe listele PRM pentru legislatura 1992-1996.

Hortopan a fost în comisia pentru anchetarea situatiei privind flota romanã

În calitate de deputat, a fost membru al Comisiei pentru industrii si servicii, precum si vicepresedintele Comisiei de anchetã privind situatia flotei comerciale române.

Realitãtile din flota maritimã, semnalele tot mai dese si concrete din mass-media, privind modul dezavantajos pentru Statul Român în care se încheiaserã unele contracte de cooperare cu societãti strãine si românesti, au fost principalii factori care au determinat constituirea unei comisii parlamentare, care a întocmit un voluminos raport, finalizat la 21 decembrie 1993. Modul în care s-a realizat vânzarea unor nave a fãcut, de asemenea, obiectul analizei si din partea comisiei parlamentare de anchetã privind actele de coruptie, analizã finalizatã în anul 1994. Ioan Hortopan a declarat cã a fãcut parte din acea comisie, mai bine zis prima comisie care a analizat dosarul “Flota”.

“Eu am fost în Grecia, în Norvegia unde am analizat acel dosar. Din pãcate, din ce am descoperit noi la acea vreme a fost ca toate actele erau semnate de Marinescu (Calin Marinescu – n.r.). E clar cã tipul era implicat. Dupã finalizarea anchetei am prezentat dosarul în Parlament, care ulterior a fost trimis în justitie. Dupã aceea s-a mai întrunit o comisie care au analizat dosarul si au mai gãsit noi probe”, a declarat Ioan Hortopan.

În dosarul Flotã, Cãlin Marinescu a fost condamnat si închis în penitenciar, timp de 3 ani în perioade succesive. În detentie, Shogunul a fost operat pe cord, apoi eliberat si absolvit de vinã.

Raul IRINOVICI