- Conform ajustarii legislatiei, inspectorii in munca au acces liber, permanent si fara instiintare prealabila in orice firma si in orice loc de munca, pot sista si sigila activitati, cu amenzi uriase.
- In patru luni, in judetul Hunedoara, 195 de firme au savarsit 207 contraventii si au platit amenzi in valoare de 903.700 lei, adica peste 9 miliarde lei vechi.
Prin Legea 51/2012 s-a modificat legea de organizare si functionare a Inspectiei Muncii cu scopul de a intari capacitatea institutionala pentru a actiona mult mai eficient in depistarea muncii la negru.
Prin mai multe modificari legislative, Inspectoratelor Teritoriale de Munca li s-au acordat prerogative in plus, iar inspectorii de munca au atributii de autoritate de stat si beneficiaza de masuri speciale de protectie impotriva amenintarilor, violentelor sau a oricaror fapte care ii pun in pericol.
Si acest lucru ar putea fi de asteptat pentru ca ispectorii au acces liber, permanent si fara instiintare prealabila in sediul oricarui angajator si in orice alt loc de munca organizat de persoane fizice sau juridice, vor putea lua declaratii scrise chiar si fara martori salariatilor si altor persoane care pot da informatii cu privire la obiectul controlului sau al cercetarii.
Inspectorii vor putea dispune sistarea activitatii si vor putea sesiza organele de urmarire penala, pot sigila in virtutea statutului de autoritate de stat.
In sensul eficientizarii actiunilor pentru respectarea legii, a protectiei muncii, care, spun inspectorii, este o protectie si
a angajatului si a angajatorului, s-au incheiat protocoale de colaborare intre Ispectoratele de Munca Locale, cu Politia Economica, Jandarmeria, Garda Financiara, care vor actiona concertat.
”In prima parte a anului, pana in 10 mai, au fost sanctionate 195 de firme la nivel de judet, cu 207 contraventii in valoare de 903.700 lei, dintre care 50 de firme au fost sanctionate in coantum de 708.600 lei numai pentru munca fara forme legale. Este un fenomen care din pacate continua sa existe.
Inspectia Muncii, prin Ispectoratele Teritoriale Hunedoara, a incheiat protocol atat cu Politia Economica, cat si cu Jandarmeria, respectiv cu Garda Financiara, si in baza acestor protocoale locale se vor intensifica controalele in domeniu in dorinta de a reduce cat de mult posibil acest fenomen. Este un fenomen pagubos si pentru firma si pentru salariat. Salariatul nu are protectie sociala, firma poate fi sanctionata intr-un cuantum foarte mare. La cinci salariati gasiti la firma fara forme legale, este infractiune. Legiuitorul a dus-o in latura de infractiune, deci se intocmeste dosar penal si se face o cercetare penala” – a precizat Stelica Popa, inspector ITM Petrosani.
Ca este un fenomen care a luat amploare de la inceputul crizei s-a resimtit si la angajat si la angajator. Angajatul a pierdut ani buni de contributii sociale – sanatate, pensii, somaj – care pot fi devastatori pe viitor tinand seama ca nu pot fi tratati in caz de boli grele, nu beneficiaza de pensie sau de somaj. Angajatorul are si el probleme grave de personal pentru ca nu poate avea pretentia ca salariatul sa-i fie loial si fidel, adica nu are consolidata baza care-i sustine afacerea – resursa umana.
Ileana Firtulescu