Sezonul estival din statiunea montanã Straja a ajuns la final. Pe toatã perioada verii în munte au fost sute de copii care au participat la diferitele tabere organizate de cei din statiunea montanã.
Astfel, Straja se dovedeste a fi o statiune all-season. Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni spune cã încã mai este putin de lucru, însã se declarã multumit de ceea ce se întâmplã în munte.
“În sezonul de varã am avut destul de multi turisti aStfel încât sã nu avem mai multe cheltuieli decât venituri. Pe timp de iarnã reusim sã aducem profit si începe încet, încet ceea ce ne-am propus de la început în momentul în care am avut acea finantare de la Guvernul României pentru a dezvolta statiunea Straja, adicã tunuri de apã, drum pe douã benzi, am tras canalizarea iar acum împreunã cu Consiliul Judetean vom trage si apã potabilã. Încet aceastã statiune începe sã aducã orasului bani pe care sã-i folosim pentru municipiu”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Domeniul schiabil de la Straja se gãseste pe versantul nordic al Muntilor Vâlcan, la 8 km de orasul Lupeni. Statiunea Straja însumeazã momentan 26km de pârtie schiabili, împãrtiti în 12 pârtii care pornesc de la altitudinea minimã de 750m pânã la altitudinea maximã de 1868m. Statiunea turisticã Straja a luat avânt odatã cu încercarea reorientãrii zonei Vãii Jiului de la activitãti industriale spre turism. S-a încercat prin realizarea mai multor domenii schiabile dezvoltarea activitãtii turistice în zone dependente de activitatea de minerit. Desi Straja, era o zonã frecventatã de turisti, abia în anul 2002 asezarea a fost declaratã statiune turisticã. Dacã în anul 1970 în zonã erau doar 78 locuri de cazare, se estimeazã cã azi sunt aproximativ 3700 locuri de cazare.
Cosmin BACIU