Un film absolut inedit, născut din pasiunea unui economist, care și-a investit toate economiile în machete realizate la scară, va fi lansat la finele acestei săptămâni pe You Tube. Totul a fost conceput, din pasiune și pentru că, în copilărie, Emilian a trăit în depoul din Petroșani, la bunici.
Emilian spune că vrea să lanseze acest film pentru toți pasionații de trenuri și că a muncit luni de zile pentru câteva cadre, cu care a realizat primul episod. Totul se petrece în gara CFR de la Petroșani. Încă de la început, povestea te duce într-un spațiu plin de locomotive, așa cum era, în anii copilăriei lui. Și a avut ca model locomotiva Thomas. „Eu mergeam la bunicii mei aici, la Petroșani Triaj. Bunicul meu a lucrat la căile ferate și, în vacanța de vară, mergeam la ei. Acolo se făcea manevra de vagoane, pentru minele de cărbune, care produceau multă huilă și trebuiau multe trenuri formate. Și norocul meu a fost că până prin anii 93-94, mai trimiteau aici locomotive cu abur, la depou. Și acolo m-am îndrăgostit, pentru că erau fascinante”, a spus Emilian Griober, realizatorul filmului.
Și așa a luat naștere filmul. Emilian este economist și a făcut acest film, așa cum a visat el, de mic, să vadă un film despre lumea copilăriei, o lume pe care mulți au trăit-o pe viu, în depoul de la Petroșani. „Aveam un minus, că în „Thomas and friends”, locomotivele nu arătau ca astea care veneau aici, la triaj. Și am vrut să fac eu un serial, care să fie așa cum îmi doream eu să fie, atunci când eram copil. Și se numește „Emilian și locomotiva neagră”. Primul sezon are 7 episoade și încerc să îl pun, sâmbătă dimineață, la ora 9,00, așa cum era, când eram noi copii și sâmbăta eram liberi și ne uitam la filme pentru copii și viața era tare frumoasă”, ne-a mai spus Emilian.
Filmul nu a fost ușor de realizat, iar machetele au fost și ele create în timp. Dar acum, povestea locomotivelor care erau în stația de la Petroșani va fi pe YouTube. „Încerc, cumva, să readuc la viață locomotivele cu abur, dar și tot cea fost frumos aici, în Valea Jiului, dar în țară, iar, din păcate, ele au intrat în declin și au dispărut. Și le dăm viață pe ecrane. Că toată lumea este acum cu tableta, cu telefonul”, afirmă tânărul din Petroșani.
Povestea locomotivelor vechi de la noi va fi lansată sâmbătă pe You Tube. Și, dacă sunteți pasionați, atunci căutați musai „Emilian și locomotiva neagră”. Va fi o poveste despre Petroșani, Valea Jiului, minerit și o lume pe care un tânăr pasionat de trenuri, nu o lasă să piară.
Diana Mitrache