Minerii din Valea Jiului sunt nemultumiti. Iau salariile diminuate pentru cã nu reusesc sã-si realizeze planurile de productie, iar diferentele se acumuleazã pe sfârsit de an. La Lupeni situatia deja a explodat.
Subteranul s-a rãsculat si s-a linistit abia când a vãzut niste lei în plus la salariu. Banii sunt luati însã din salariile personalului de la suprafatã, care nu pare sã fie dispus sã stea cu mâinile în sân si sã vadã cum retributiile le sunt încã o datã diminuate.
Situatia a a iesit al ivealã dupã ce mai multi mineri de la schimbul II de la EM Lupeni au refuzat sã iasã la suprafatã, nemultumiti de faptul cã salariile lor pentru luna decembrie sunt mai mici cu 8 procente fatã de cele negociate. Transformat în bani, asta înseamnã 170 – 175 de lei pentru fiecare persoanã, iar asta e mult în conditiile în care salariile truditorilor din subteran oricum nu mai sunt ce erau odatã. Vestea cã 34 de ortaci nu mai vor sã iasã la suprafatã s-a rãspândit repede si câteva zeci de mineri de la schimbul I s-au întors pe searã la minã, ca sã se ralieze protestului, iar cei de la schimburile III si IV au împãrtãsit imediat nemultumirea colegilor lor. Iar conducerile minei Lupeni si a Societãtii Nationale a Huilei Petrosani s-au strâns imediat la fata locului ca sã gãseascã o solutie rezonabilã. De bani suplimentari nici nu se punea problema. Ca sã achite integral salariile celor din subteran, ar mai fi nevoie de 75.000 de lei, bani pe care mina nu îi are, dupã cum spune directorul EM Lupeni, Sorin Sandu. „Fiecare îsi cere drepturile salariale si vor salariul integral. Ori, fondul de salarii alocat pentru Mina Lupeni si pentru rezultatele din luna decembrie este un minus de 3,6 miliarde de lei”, a spus Sorin Sandu. Potrivit lui Sandu, juridic vorbind, Mina Lupeni s-a închis în decembrie, alãturi de minele Livezeni, Lonea si Vulcan, iar atunci toate obligatiile si drepturile vechiului contract de muncã au fost încheiate, astfel încât minerii sã poatã fi preluati în societatea nou înfiintatã, respectiv Societatea Nationalã a Huilei. Iar acesti bani au fost luati tot din fondul de salarii.
ªi oficialii SNH spun clar cã rezolvarea e în cadrul aceluiasi fond de salarii. „Nu pot fi suplimentate aceste sume. Poate în cadrul aceluiasi fond de salarii, al minei Lupeni, sã fie gãsite solutii de diferente a K-urilor (n.r. indicele de productivitate). Mina Lupeni a avut un plan care nu a fost realizat. Din punctul nostru de vedere, K-ul a fost corect acordat. Rãmâne sã discutãm, sã gãsim solutii”, a declarat directorul general al SNH, Nicolae Drãgoi. Iar banii
s-au gãsit în cele din urmã. Nu aiurea, ci la cei de la suprafatã care oricum au salarii mai mici, dar acum le vro avea si mai mici, asa cã este de asteptat o nouã rãscoalã, de data aceasta în rândul personalului auxiliar, care va lua doar 0,90 din salariul negociat.
De ce sunt salariile atât de mici
Este interesant însã de vãzut cum s-a ajuns aici, pentru cã problema nu este doar la Lupeni, ci si al Livezeni, de exemplu, unde existã informatii cã sunt oameni care au ZERO rest de platã pe fluturasii de salariu. Luna decembrie a fost una scurtã, cu doar 19 posturi, fatã de 21 – 23 de zile lucrãtoare într-o lunã normalã. În plus, planurile e productie stabilite la început de an sunt acum nerealiste, din varii motive. La EM Lupeni, de exemplu, un foc endogen a indisponibilizat un abataj încã din aceastã varã. Capacitatea de lucru s-a închis, dar productia a rãmas aceeasi, fãrã sã se tinã cont cã, din cauza focului de minã, se pierd sute de tone de huilã zilnic, iar acestea nu pot fi suplimentate în altã parte. La celelalte unitãti extractive situatia este similarã, iar Valea Jiului stã acum pe un butoi cu praf de puscã!
Carmen Cosman