Mari oameni de cultura au fost, ieri, acasa la scriitorul petrilean Ion D. Sirbu, iar Pestera Bolii a facut parte din programul Festivalului International ”Lucian Blaga” la initiativa Asociatiei Petro Aqua, sustinuta de Compania Nationala a Huilei si Comexim-R.
Unul dintre cele mai ample manifestari culturale din Romania este Festivalul International ”Lucian Blaga”, luna mai devenind luna marelui poet, dramaturg si filozof. Aflat la a 32-a editie, Festivalul s-a desfasurat la Sebes, Lancram, Petrila si Pestera Bolii – Petrosani.
Festivalul a debutat in data de 6 mai si se incheie astazi, 9 mai, organizatorii celei de a 32-a editii sunt Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebes si Biblioteca „Lucian Blaga” din Alba Iulia, in colaborare cu Asociatia Petro Aqua Petrosani, sustinuti de autoritatile locale. Datele de desfasurare ale Festivalului au o semnificatie aparte avand in vedere ca Lucian Blaga, poet, dramaturg si filozof, s-a nascut la 9 mai 1895, in satul Lancram din judetul Alba si s-a stins din viata la 6 mai 1961, fiind inmormantat tot in Lancram, in 9 mai, ziua sa de nastere.
Petro Aqua protejeaza ”mediul cultural”
Organizatorii au ales pentru a treia zi a Festivalului International ”Lucian Blaga”, ca participantii sa faca o vizita la Petrila, la Casa Memoriala I.D.Sirbu, scriitorul petrilean fiind discipol al lui Lucian Blaga. Ion D. Sirbu a avut de suferit din cauza ca nu si-a turnat mentorul la securitate.
In 1947, I.D.Sirbu devenea cel mai tanar conferentiar universitar din tara. A fost insa scos din Universitate, epurat de noua oranduire, care l-a considerat un filozof cu idei reactionare. Motivul real a fost refuzul unui denunt abominabil impotriva mentorului sau, Lucian Blaga, care in acel moment ii conducea teza de doctorat.
Introducerea in programul Festivalului a lui I.D.Sirbu si a Vaii Jiului a fost stabilita ca urmare a initiativei Asociatiei Petro Aqua Petrosani, presedinte Imre Szuhanek, care a convins organizatorii despre importanta legaturii lui Lucian Blaga si Ion D. Sirbu.
Astfel, Asociatia Petro Aqua, intr-o actiune de parteneriat cu Compania Nationala a Huilei si SC Comexim-R, a convenit cu organizatorii Festivalului International ”Lucian Blaga” ca aceasta a treia zi a manifestarii sa se desfasoare in Valea Jiului, respectiv la Petrila si la Pestera Bolii, participantii la ampla actiune culturala – academicieni, scriitori, critici de arta, dramaturgi, etc. – deplasandu-se de la Alba Iulia in Valea lui Sirbu.
Pestera Bolii, pictata in cuvinte si muzica de flaut
Pestera Bolii a gazduit un spectacol de muzica si poezie “Pictand pestera in cuvinte” sustinut de Diarmuid Johnson si Emilia Ivancu. Diarmuid Johnson s-a nascut in Cardiff , Tara Galilor a urmat studiile in Galway, Irlanda. Din 1989 a fost profesor de studii celtice in Irlanda, Tara Galilor, Bretania, Germania, iar in prezent este Profesor universitar doctor la Catedra de Limbi si Literaturi Celtice la IFA, Universitatea „Adam Mickiewicz”, Poznan, Polonia. A publicat doua volume de poezie, a fost editor al revistei Cuisle, o revista irlandeza de actualitati si apoi al publicatiei Transcript, un jurnal web de promovare a literaturilor europene minoritare. Este un muzician experimentat, flautul sau se poate regasi pe mai multe albume cunoscute in intreaga lume.
Emilia Ivancu este redactor al revistei ”Faleze de piatra”.
In programul evenimentului de la Pestera Bolii s-a aflat si Simpozionul “Interferente spirituale Lucian Blaga – I.D. Sirbu”, cu Dumitru Velea, membru al UNITER si al Uniunii Scriitorilor din Romania – Sectia de Dramaturgie, prof.univ.dr. Mircea Baron si scriitorul Ioan Margineanu, unul dintre initiatorii, in urma cu 33 de ani, a Festivalului International ”Lucian Blaga”.
Ileana Firtulescu