Sute de oameni urcã sau aurcat deja pe munti în drumetii, iar salvamontistii trag un semnal de alarmã cu privire la echiparea lor, dar îi anuntã- cã trebuie sã fie prudenti.
Potrivit Dispeceratului National Salvamont, „tntâlnirile cu serpii pe munte devin din ce în ce mai dese si în cele mai nebãnuite locuri. Trei sferturi dintre muscaturile de sarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating serpi si sunt imprudente. Serpii veninosi nu atacã decât atunci când sunt atacati sau surprinsi. Dacã locuiti sau cãlãtoriti în zone în care existã serpi, îmbrãcati haine ce vã acoperã picioarele. Luati un bãt lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetatiei si astfel serpii se vor speria si se vor îndepãrta. Nu pãsiti, nu va asezati pe pãmânt, nu mutati lespezi de piatrã înainte de a verifica locul. Dacã ati observat un sarpe la distantã, ocoliti-l fãrã a-l provoca, iar dacã e foarte aproape, rãmâneti nemiscât, pentru cã, în general, se îndepãrteazã singur”, se aratã în comunicatul Salvamont.

Tot cei din munte spun cã singurele specii de serpi veninosi din România sunt viperele, rãspândite neuniform pe tot teritoriul tãrii, mai putin în centrul si sudul Munteniei si Olteniei, dar ajungând în Carpati si la peste altitudinea de 2000 de metri.

Semne ale muscãturii de viperã: durerea acutã, tumefierea (umflarea) zonei afectate, douã întepãturi mici la distantã de cca un centimetru una de cealaltã, semiconstienta, alte simptome generale:

senzatie de greatã, vomã, tulburãri de vedere, dificultãti de respiratie (tahipnee), hipersudoratie (transpiratie excesivã), dureri abdominale.

Mãsuri de prim-ajutor . În primul nu faceti miscãri si nu vã agitati! În caz contrar ritmul bãtãilor inimii creste, circulatia sângelui e acceleratã si veninul pãtrunde mai repede în torentul circulator; mai bine stati linistit într-un loc umbrit. Anuntati evenimentul la Serviciul Unic de Urgentã 112 si asteptati salvatorii, izolati termic victima dacã prezintã frisoane, asezati victima astfel încât sã mentineti muscãtura sub nivelul inimii, curãtati cu alcool veninul de pe lângã muscãturã, folositi , dacã aveti, o seringã de aspirat venin, puneti un pansament compresiv (nu garou) deasupra muscãturii cãtre inimã si administrati-i victimei o aspirinã. Hidratati-vã doar cu apã si nu administrati alcool, cafea, energizante
Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona muscatã, nu se pune gheatã pe muscãturã si nu mâncati si nu consumati alcool. Deplasati victima, fãrã ca aceasta sã facã vreun efort, doar dacã aveti un mijloc de transport, targã sau mijloc auto, si doar dacã acest lucru asigurã victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicalã de specialitate.

Salvamont România vã îndeamnã la multã atentie si responsabilitate când sunteti pe munte, întotdeauna puteti fi expusi unui factor de risc, mai mult sau mai putin identificat, evaluat sau înlãturat!