Din aceastã varã, locuitorii si vizitatorii Geoparcului International UNESCO Tara Hategului sunt invitati sã constientizeze si sã descopere modificãrile spatio-temporale ale unei arii protejate prin intermediul proiectului ”Ferestre în timp”.
Informatiile despre modificãrile la care este supus un teritoriu în existenta sa de acum sute de milioane de ani si pânã în prezent, precum si scenarii de evolutie viitoare vor fi livrate prin intermediul unor asa – numite portaluri. Acestea vor fi amenajate în locuri strategice de pe teritoriul Geoparcului. Cei dornici sã afle detalii si sã experimenteze invitatia la cãlãtorie în timp vor trebui sã le descopere. Portalurile vor fi marcate prin intermediul a trei instalatii – ferestre realizate artistic de voluntarii pentru Geoparc si alte douã care vor putea fi accesate utilizând realitatea augumentatã, în baza unei aplicatii disponibilã de pe telefonul mobil.
Un prim portal a fost deja deschis publicului, cu ocazia evenimentului ”Ziua Iei”, de la sfârsitul lunii iunie. Pentru descoperirea mai usoarã a acestuia, un prim indiciu este curtea Cooperativei Hategana, din orasul Hateg. Portalul – fereastrã în timp se numeste ”Vremea bunicilor” si este o invitatie la a lãsa un mesaj, pe o bucatã de pânzã, bunicilor si înaintasilor care ne-au lãsat mostenire o multime de povesti, învãtãminte de viatã, traditii si mestesuguri bazate pe respectul fatã de ceilalti si mai ales fatã de naturã.
Cele douã portaluri de realitate augumentatã ne vor face cunostintã cu dinozauri si reptile zburãtoare care au trãit în Insula Hateg, din Marea Tethys, în urmã cu cca. 70 de milioane de ani. Vietuitoarele preistorice vor prinde viatã în aplicatia telefonului si, mai mult decât atât, vor fi gata sã facã un selfie cu toti cei interesati sã descopere mai multe informatii despre ele si modul lor de viatã. Cele douã portaluri – ferestre de realitate augumentatã vor fi deschise oficial publicului cu ocazia a douã evenimente majore ale Geoparcului: Festivalul Dinozaurilor din perioada 26 – 28 iulie si Ziua Vulcanilor, celebratã pe 24 august. Proiectul ”Ferestre în timp” este derulat de Asociatia Wild Roots în parteneriat cu Geoparcul International UNESCO Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, Administratia Parcului National Retezat – RNP Romsilva, Asociatia Explore Pill si Scoala Gimnazialã Râu de Mori.
Proiectul este co-finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL România, în urma câstigãrii unui concurs national de proiecte.
Adina Popa