N u mai puțin de 5 oameni își vând mașinile, un bărbat își vinde un cal, copiii au făcut chete la clasă, diverse instituții au organizat spectacole, iar unii și-au pus la bătaie încasările. Și asta, în doar 3 zile, în care un copilaș drăgut de 3 ani, Rebeca, a înmuiat mii se suflete. Sociologii spun că asistăm la un fenomen fără precedent, pe care îl vom numi REBECA și la care ne vom referi de acum înainte mult timp.

Rebeca are 3 ani și un pic, un zâmbet incredibil, dar și un diagnostic care a mișcat lumea. Valea Jiului s-a mobilizat fără precedent și a creat acest val de simpatie, iar în numai 3 zile s-au strâns peste 205.000 de euro. Așa ceva nu s-a mai întâmplat la noi, spun toți cei care au observat fenomenul, mai ales că marea majoritate provine din zona aceasta săracă a Văii. „Este un fenomen fără precedent în Valea Jiului. Lucrăm de atâția ani în Valea Jiului și eu nu am mai auzit sau văzut ceva similar. A fost, practic, o lume întreagă strânsă în jurul unui copil”, a spus Ionuț Drăgotesc, unul dintre inițatorii campaniei.

S-a creat un grup, „Alături de Rebeca” și aici oamenii au donat tot ce au crezut că poate ajuta. Unii au făcut-o public, alții în șoaptă, iar micuța aflată într-un spital acum, ne mulțumește tuturor. „Vă promit că vin acasă”, ne-a transmis tuturor micuța Rebeca.
Dicolo de tragedia acestui caz, fenomenul generat de Rebeca este unul pe care sociologii îl pun pe seama câtorva factori și ne spun că mulți ani de acum încolo ne vom raporta la el, fiind primul de acest fel de la noi din zonă. „Bună sau rea, socie­tatea de până în pandemie a fost lipsită de dezechilibrele care au intervenit după aceea, din perspectiva contactelor sociale, sau economică, a familiei. Cel puțin din punctul meu de vedere, cred că oamenii au văzut în salvarea acestei fetițe și au donat într-un mod atât de masiv pentru că este o formă de salvare colectivă. Prin acest fenomen, indivizii au vrut să se rupă de această societate pandemică, anomică, așa încât să își regăsească utilitatea lor de ființe umane, care servesc și se regăsesc în societate. Rebeca este, practic, proiecția dorinței de a crea o altă societate”, a explicat prof univ Valentin Fulger, sociolog.

„Până luni la prânz erau peste 200.000 de euro în contul familie. Au existat sigur și probleme legate, de asta, pentru că aceste conturi s-au blocat fiind un număr foarte mare de donații”, a adăugat Ionuț Drăgotesc.
Sociologii ne spun că acesta este un început al unei noi societăți, dar care s-a creat având ca factor catalizator și pandemia. Dar vom mai auzi de acest fenomen și ne vom mai referi la el în viitor. „Nu vreau să fiu nici mai optimist, nici mai pesimist decât este cazul, dar cred că dacă vom analiza acest fenomen, dintr-o perspectivă pus sociologică, mai ales în condițiile în care am înțeles că donațiile vin din Valea Jiului, opri oameni care au contact aici, ne dăm seama că vorbim de o așa-numită resuscitare, ca în medicină, din punct de vedere comunitar. Ceea ce vedem noi acum, ca o sumă atât de impresionantă să se adune într-un termen atât de scurt, cred cvă este cel puțin comparabilm cu cazuri similare din zona mult mai bogate”, a mai spus sociologul Valentin Fulger
Micuța Rebeca a fost ajutată de toți oamenii care au simțit că o pot face.
Ne-a promis că va veni acasă și că va fi mai bine în curând. Operația este una grea și necesită cel puțin 300.000 de euro.
Diana Mitrache