Administratorii Parcului Naţional Retezat îi informează pe turiştii care aleg zonă ca destinaţie să nu îşi ia cu ei animalele de companie.
Măsura este necesară pentru a proteja biodiversitatea din Parcul Naţional Retezat. În plus, pe traseele montane se păstrează liniştea.
”Lăsaţi-vă animalele de companie acasă sau, dacă nu se poate acest lucru, ţineţi-le tot timpul în lesă pe teritoriul parcului, pentru a nu deranja animalele sălbatice şi puii lor. Dintre rozătoare, o prezenţă inedită în parc este marmota (Marmota marmota) observată de turişti în zona alpină a Retezatului, pe timpul primăverii, verii şi toamnei. Iarna, marmota, la fel ca şi alte specii din parc, hibernează în vizuini. Introdusă în anul 1973 în Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele, în căldarea lacului Gemenele, a ajuns să se extindă în număr mare în toată zona alpină a Retezatului Central, în zona lacurilor glaciare şi a pajiştilor alpine, unde găseşte un mozaic de habitate propice hrănirii şi construirii de vizuini”, arată administratorii Parcului Naţional Retezat. Parcul Naţional Retezat este unul din cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
Cosmin BACIU
foto Alin Dăjulesc, ranger APN