Exponatul lunii mai 2016 al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, un fund de vas de culoare cenusie ce are incizat, la exterior, semnul crucii înscris într-un cerc
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 mai 2016, o altã piesã în cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii mai 2016 a intrat în patrimoniul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane în toamna anului 2015, în urma executãrii lucrãrilor de cercetare a unui sit arheologic denumit „Aldãcutu Mic”, identificat în partea de sud-vest a orasului Simeria, respectiv în hotarul de nord-est al satului Sântandrei. În urma acestor lucrãri au fost identificate fundatiile din piatrã ale mai multor clãdiri apartinând unei ferme din perioada romanã (sec. II-III d. Hr.). La vest de unul dintre aceste edificii a fost cercetatã o structurã ce se alipea unui zid roman. Constructia era putin mai târzie, de dimensiuni reduse si având spatiul interior compartimentat, dispunea de fundatii solide, din piatrã legatã cu mortar, în timp ce elevatia fusese ridicatã sub forma unor pereti din lemn si chirpici. Astfel, în cadrul inventarului arheologic descoperit se regãseste si un fund de vas de culoare cenusie ce are incizat, la exterior, semnul crucii înscris într-un cerc. Fragmentul ceramic în cauzã, apartinând unui vas lucrat la roata olarului, poartã semnul crucii zgâriat în pasta deja arsã, fapt ce dovedeste cã în momentul realizãrii oalei, aceasta nu fusese predestinatã unei utilizãri cultice. Crucea a fost redatã prin linii drepte, simple, baza ei având forma unui trapez. Dimensiunile semnului sunt de 2×1,7 cm, iar cercul care o înconjoarã are diametrul de 4,1 cm. Aceastã reprezentare, datatã la finalul secolului al III-lea d. Hr., poate fi pusã în legãturã cu formele incipiente ale crestinismului din spatiul carpatic, semne asemãnãtoare sau sub formã de chrismon (monograma lui Christos), fiind descoperite si în alte situri din apropiere, precum Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau Micia.