Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, în luna octombrie 2016, o altã piesã în cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii octombrie 2016 face parte din colectia veche de arheologie a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane si a intrat în patrimoniul institutiei noastre în urma descoperirii sale în punctul Cimitirul Ceangãilor din municipiul Deva. Este vorba despre o cãnitã din lut, lucratã manual, arsã în mediu reducãtor (absenta oxigenului), aceasta fiind cauza care a determinat culoarea vasului, brun-cenusiu.

Din punct de vedere cronologico-cultural, obiectul expus apartine epocii bronzului, perioada de mijloc (aproximativ 2200-1600/1500 î. Hr.), mai precis culturii Otomani. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute culturi ale epocii bronzului si are ca zonã de formare nordul României, ajungând apoi pânã în Podisul Transilvaniei, unde a pãtruns pe douã cãi: aliniamentul Crisului Repede si al Somesului, respectiv valea Muresului. Obiectul face parte din categoria ceramicii fine, fapt demonstrat atât de calitatea ceramicii, usor lustruitã, cât si de decorul acestuia. Se observã douã siruri de incizii duble, paralele, dispuse pe gâtul vasului si în zona de îmbinare a acestuia cu corpul. Pe corpul vasului se desfãsoarã un registru decorativ de spirale duble incizate, sub formã de inimã, patru la numãr, întreg decorul fiind încrustat cu materie albã. Din punctul de vedere al formei, se poate observa gâtul aproximativ cilindric, buza evazatã, toarta supraînãltatã, corpul usor bombat, piesa având înãltimea de 14 cm si diametrul gurii de 11 cm.

Biroul de Relatii cu Publicul