Romania si Valea jiului au fost atinse de scandalul provocat de goana dupa energie. Metodele de exploatare a gazelor sunt considerate periculoase chiar de unii geologi. Ecologistii resping total ideea pentru ca au loc cutremure si infestarea panzelor freatice, iar terenurile oamenilor nu mai pot fi folosite.

Mare scandal mare cu privire la exploatarea gazelor de sist din Romania de catre americani, dupa cele din tarile Europei de Est. Ecologistii si chiar geologii se cearta intre ei reclamand cutremurele si panzele freatice contaminate ca urmare a metodelor de exploatare prin fracturarea rocilor.

In Valea Jiului exista multe lucrari de specialitate pentru extragerea gazului metan din minele inchise, sau din perimetre inca neexploatate. Ideea are un scop nobil, respectiv folosirea gazului metan ca sursa energetica.

Trei specialisti de la INSEMEX Petrosani au publicat inca din 2008, in Buletinul AGIR, revista de specialitatea Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, un studiu sub titlul ”POLITICA DE MEDIU INTR-O NOUA CONCEPTIE PENTRU VALORIFICAREA ENERGETICA A METANULUI (GHG) DIN STRATURILE DE CARBUNE – CBM, DIN AREALUL MINIER AL VAII JIULUI. Acesta precizeaza in rezumat ca: ”…echipa de cercetatori de la INSEMEX Petrosani si-au propus includerea in programul de cercetare punerea in valoare a gazului metan provenit din minele de huila active, cat si din minele inchise sau in curs de inchidere, sau din straturile virgine din campurile miniere neexploatate. In lume, tari ca SUA, Germania, China si Australia folosesc tehnologii de valorificare a gazului metan din zacamintele de carbune inca din anii optzeci ai secolului trecut. In Romania, exista cateva instalatii de valorificare a gazului metan provenit de la statiile de degazare aferente unitatilor miniere din Valea Jiului si utilizat la obtinerea energiei termice”.

Multe companii straine, in special cele americane, sunt preocupate de extinderea arealului de exploatare a gazelor. Chiar in Valea Jiului, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin  a fost  reprezentantul in Romania al firmei americane “Pannonian”, care exploateaza gazul metan oriunde s-ar afla.

A existat un moment, prin anul 2007, cand actionarii Companiei Nationale a Huilei, respectiv Ministerul Economiei a hotarat contractarea unui credit de circa 100 milioane de dolari pentru exploatarea gazului metan din minele apartinand CNH. Ideea a fost abandonata.  A venit criza si firma americana a sistat cercetarile in zona, pentru moment.

Si INSEMEX a propus ca metode de exploatare precum cele contestate de ecologisti si chiar de o parte a geologilor din tara si a ecologistilor din lume. Adica folosirea tehnologiilor de stimulare a fracturarii stratului de carbune si al rocilor in vederea maririi randamentului de eliberare a metanului.

Ce spun specialistii despre aceasta exploatare prin fracturare? Parerile sunt impartite. „Sigur ca sunt riscuri, trebuie sa acceptam ca sunt. Oamenii trebuie informati, avertizati. Daca li se monteaza o sonda in curte, pamantul acela nu mai poate fi folosit. Deci oamenii respectivi trebuie sa fie despagubiti pe masura, nu cu 3 lei acolo”- sustine geologul Constantin Pene.

Pe de alta parte, din tabara adversa, a celor care sustin aceste exploatari, vine asigurarea ca totul este controlat.   „Prin procedura de fisurare se produc micro-seisme, intr-adevar, dar nu vor depasi 2 grade pe scara Richter, se vor produce la adancime foarte mare, perceptibile doar de catre aparatura fina. Din astea oricum avem vreo 600 pe an, inca vreo 200 ce mai conteaza”,  a raspuns Stefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic Roman, in prezent cercetator in cadrul institutiei.

„Degeaba ne opunem acum exploatarii gazelor, pana nu se inventeaza metode de productie de energie mai putin poluante nu avem altele la care sa recurgem”, puncteaza si profesorul Pene, completand ca, in ciuda riscurilor, poluarea va fi minima pentru ca marile companii au grija la aspectele ce tin de mediu. „Au specialisti, utilaje, sunt prevazatori. Nu poate fi vorba de vreun accident”.

Cert este ca in Romania, deci si in Valea Jiului, exista terenuri intinse concesionate firmelor americane de profil, iar goana dupa energie este uriasa. Dar niciun aviz de mediu n-a fost inca eliberat de autoritatile romane pentru exploatarile de gen.

Ileana Firtulescu