INSEMEX Petrosani este institutul cel mai avizat pentru a oferi anumite pãreri obiective despre industria carboniferã.
Programul European de Cercetare Cãrbune si Otel –RFCS Fondul de Cercetare pentru Cãrbune si Otel (FCCO-n.r.) oferã anual finantare de peste 50 de milioane de euro pentru proiecte inovative de consolidare a securitãtii, eficientei si competitivitãtii industriei cãrbunelui si otelului din UE. INSEMEX este parte a acestui program european. Obiectivele programului constau în “îmbunãtãtirea nivelului de sãnãtate si securitate pentru lucrãtorii din minerit, cãrbune EU competitiv, industrie mai curatã, reducerea dependentei fatã de sursele externe de energie”, aratã strategia INSEMEX. INSEMEX poate oferi solutii în ceea ce priveste cresterea eficientei productiei miniere prin utilizarea Tehnologiei Informatiei si Comunicãrii (TIC) pentru optimizarea procesului, modernizarea lichidelor derivate din cãrbune, îmbunãtãtiri tehnologice ce vizeazã flexibilitatea încãrcãrii si performantele de mediu ale termocentralelor, dar si proiecte pilot pentru validarea tehnologiilor emergente si inovative ce duc la îmbunãtãtirea eficientei si capturarea emisiilor de CO2.
Fiind combustibilul fosil cu pretul cel mai accesibil si un producãtor fiabil de energie, cãrbunele detine în acest moment o treime din întreaga productie de energie a Uniunii Europene. Dezvoltarea tehnologicã continuã poate dezvãlui noi moduri de conservare a acestei resurse valoroase pentru urmãtoarele generatii.
Programul FCCO a fost creat în anul 2002 pe baza succeselor Comunitãtii Europene pentru Cãrbune si Otel. Piata comunã vizionarã a ajutat la unificarea natiunilor, la revigorarea economiei Europei si la fundamentarea Uniunii Europene, asa cum este cunoscutã astãzi. Investitiile în cercetare si inovare sunt vitale pentru cã industria europeanã de cãrbune si otel sã rãmânã competitivã pe piata globalã din ce în ce mai acerbã si contribuie la cresterea economicã si la crearea de locuri de muncã în toate statele membre. Fondul de Cercetare pentru Cãrbune si Otel reuneste cercetãtori din întreaga Europã pentru a lucra împreunã la proiecte de vârf, de pe urma cãrora vor beneficia nu doar cei 600,000 de lucrãtori din industria europeanã a cãrbunelui si otelului, ci toti cetãtenii.
Monika BACIU