Expertii INSEMEX fac ancheta tehnicã în explozia de la Târgu Cãrbunesti

O echipã de cercetãtori din cadrul INSEMEX Petrosani se aflã la Târgu Cãrbunesti, în Gorj, pentru a face expertiza tehnicã în cazul exploziei de marti. Expertii de la Petrosani au fost solicitati de politie pentru a stabili cauzele deflagratiei în urma cãreia douã persoane au fost rãnite grav.

Cercetãtorii Institutului National Cercetare Dezvoltare – INSEMEX Petrosani au fost solicitati de cãtre Inspectoratul Judetean de Politie Gorj sã efectueze expertiza tehnicã în cazul deflagratiei care, marti dimineata, a provocat pagube importante într-un bloc de locuinte, iar douã persoane au fost grav rãnite. Dezastrul s-a produs în jurul orei 6.00, când locatarii imobilului au fost treziti de o explozie puternicã, produsã într-un apartament de la etajul întâi al unui bloc cu patru etaje. Locatarii apartamentului au fost grav rãniti – o femeie de 46 de ani si sotul acesteia, de 48 de ani, dar si alte câteva persoane din imobil printre care si copii, s-au intoxicat cu fum. Explozia a fost urmatã si de un incendiu violent care a provocat pagube importante. Echipa de experti din cadrul INSEMEX Petrosani a ajuns marti seara la locul tragediei si si-a început investigatiile. „O echipã formatã din patru cercetãtori din cadrul INSEMEX Petrosani a ajuns marti seara la Târgu Cãrbunesti pentru a preleva probe de la locul dezastrului. Nu stiu exact cât va dura, dar cred cã vor mai merge si astãzi (n.r. miercuri) la fata locului. Au prelevat probe pentru expertizare în laboratoarele Insemex pentru a stabili cauzele care au provocat evenimentul. Solicitarea pentru expertiza tehnicã a fost fãcutã de Inspectoratul Judetean de Politie Gorj”, a declarat, directorul general al INSEMEX Petrosani, Constantin Lupu.

Trebuie sã stabileascã ce s-a întâmplat

Din primele date, deflagratia s-a produs din cauza unei acumulãri de gaz dupã ce ar fi existat o problemã la furtunul cu care era racordat aragazul la retea. În momentul în care au aprins becul s-a produs explozia, iar cei doi soti au fost extrem de grav rãniti si dusi cu un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor la Spitalul de Arsi din Capitalã.

Cercetãtorii din cadrul Institutului National pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã Petrosani, (INCD INSEMEX), singura institutie din România abilitatã sã efectueze expertize tehnice în cazul unor explozii, trebuie sã stabileascã cu exactitate cauzele care au dus la tragedie, iar în functie de expertiza lor vor putea fi stabilite eventuale vinovãtii.

Pe de altã parte, INSEMEX Petrosani are în lucru mai multe expertize tehnice în cazul unor dezastre produse în acest an în tarã, fie cã este vorba de explozii ori incendii. Solicitãrile vin de la inspectoratele de politie ori de la procurori, pentru cã rapoartele si concluziile expertilor din Petrosani sunt esentiale în derularea anchetelor penale. „Institutii ale statului si mã refer la Parchetele din tarã,  inspectoratele judetene de politie sau IGPR, ne solicitã tot mai des expertize tehnice în cazul  unor evenimente produse la nivel national. Nu numai în cazul unor explozii, cum s-ar putea crede, ci si în cazul unor incendii. Acest lucru înseamnã o recunoastere a INSEMEX din partea acestor institutii ale statului si îmi doresc ca sã-si mentinã statutul de institutie recunoscutã prin specialistii sãi, atât la nivel national, cât si international“, a precizat Constantin Lupu, directorul general al INSEMEX Petrosani.

Maximilian Gânju

Advertisements