La fiecare explozie, primii care sunt chemați la fața locului sunt experții INSEMEX. Cu aparaturi de ultimă generație, pe care le găsești în foarte puține locuri din lumea asta, cu multe expertize la activ și cercetări, ori chiar invenții, o echipă de specialiști este mereu zărită cu geamantanele în mână, intrând la locul tragediei.
Zeci de ore de verificări, analize de laborator și mii de pagini scrise și demonstrate. Și astfel oamenii de aici fac lumină. Doar că astea durează și ani de zile.
În câteva încăperi, o mână de oameni explică, prin simulări computerizate și de laborator, cum s-au produs exploziile și incendiile. Sunt cercetători, cu o experiență de zeci de ani, care știu, atunci când sună telefonul și anunță vreo tragedie, cine și cu ce pleacă acolo.
„Se formează echipe specializate pe natura evenimentului respectiv, fie că e incendiu, explozie, sau altceva. Echipa e formată din colegi de la Departamentul Electric, de la Ventilație, sau Salvare, după caz, ca și din colegii laboratorului nostru. Ei pleacă la cercetarea la fața locului. Suntem dotați foarte bine și avem aparatură foarte complexă de înregistrae a amprentei evenimentului”, a spus Nicolae Ioan Vlasin, șeful Laboratorului de Simulări computerizate a INCD INSEMEX Petroșani.
Intră în locul afectat cu aparate foto extrem de performante, cu un sferon, așa cum numesc ei un aparat ce înregistrează orice se afă într-o încăpere cu o precizie uluitoare, dar și cu truse ce seamănă clar cu cele ale criminaliștilor. Ei, însă, nu iau niciodată probe, căci acestea sunt ridicate doar de procurori. Și, ca o paranteză, doar la Clubul Colectiv, prima zi a cercetării a durat 16 ore. „Putem detecta astfel prezența sau apariția unor substanțe la locul respectiv, ori a unor gaze toxice explozive, cât și, pe partea electrică, sursa, ori, pe ventilație, migrarea gazelor toxice explozive în spațiul afectat”, ne explică șeful laboratorului, un om extrem de pasionat de munca lui.
Aici sunt aparate care spun exact ce materiale sunt cele ce au ars, de ce, cum a fost curentul de aer, ori fluxul de gaz care a produs explozia, cine a inițiat-o, ori dacă firele electrice s-au topit, ori chiar ele au produs explozia. Sunt date complexe, pe care le culeg de la fața locului și toți ne-au spus că fac asta cu o mare pasiune și nu ca o muncă obositoare. Cercetarea implică, așa cum au demonstrat acești oameni, dorința de a arăta, matematic și fizic, ce a fost acolo.
„Odată ajunși înpoi, fiecare echipă, în baza probelor colectate, își face treaba. Cei de la electric verifică starea cablurilor, chiar dacă ele au fost afectate de temperatură, dacă a avut loc un scurt-circuit, ori dacă au fost arse de flacără. Laboratorul nostru, defapt, face o dilatare în timp a evenimentului, lungește timpul, ca să realizăm în amănunt care sunt factorii ce au dezvoltat o explozie sau un incendiu”, spune Nicolae Ioan Vlasin.
Cu cât detaliile sunt mai multe, cu atât simulările pe computer, ori în laborator, sunt mai perfecte. Ele trebuie apoi validate de experimente ulterioare. Toate acestea compun dosare cu mii de pagini și, cei care așteaptă cu nerăbdare un verdict de la INSEMEX cam au de așteptat.
„Fiecare departament își ia treaba foarte în serios și își ia partea lui de cercetare în dosar. Dar se fac apoi și ședințe să cădem de acord, că factorii sunt corelați între ei. Durează mult. Să citești 2000 de pagini din dosar și să iei la rând fiecare declarație a martorilor, plus actele necesare dosarului, e o muncă enormă. În laborator încercăm să simulăm computerizat formarea atmosferei explozive, cât și sursa posibilă de aprindere, locația ei și, de multe ori, simulările le repetăm de 20 de ori, mutând sursa ca rezultatele simulării să concorde cu amprenta evenimentului”, arată experții.
Oamenii de aici ne-au spus cât le place această muncă și cum sunt conștienți că de acuratețea cu care ei redau cauzele unui eveniment, de cele mai multe ori, tragic, depinde tragerea la răspundere a vinovaților.
La INSEMEX sunt oameni cu o largă expertiză în domeniu, cu invenții medaliate și care se folosesc de aparate performante. Aici a fost făcută prima simulare computerizată a unei explozii de gaze la nivel mânațional. Și asta, în timp ce la nivel mondial sunt vreo 5 oameni, cel mult, care sunt pasionați de astfel de cercetări.
Diana Mitrache