Specialistii de la INSEMEX si Universitatea Petrosani îsi pot oferi expertiza si experienta în privinta întocmirii unor proiecte pentru atragerea fondurilor europene. Viorel Stancu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara a participat la întâlnirea de la Bruxelles unde s-a discutat despre tranzitia zonelor carbonifere. Societatea energeticã nu poate accesa fonduri europene, însã se poate consulta cu specialistii.
“Am vãzut ce proiecte au implementat altii în zonele care se decarbonificã, respectiv nordul Greciei, Macedonia, Polonia, Franta. Ne-au fost expuse niste proiecte întocmite de tãrile astea si le putem lua ca model. Noi, ca societate nu putem sã facem nimic, dar putem sã conlucrãm cu autoritãtile locale, cu INSEMEX, Universitatea Petrosani. O sã avem o întâlnire cu cei de la Universitate si INSEMEX si putem lucra 4-5 luni de zile la un proiect care sã nu primeascã finantare. Trebuie sã ne asumãm riscurile acestea, sã întocmim niste proiecte la care sã lucreze niste persoane. Noi ne-am luat tot felul de materiale si începem sã le aprofundãm si sã vedem cam ce s-ar preta la noi. În principiu, administratiile locale sunt cele mai eligibile în accesarea fondurilor de genul acesta”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Potrivit lui Stancu, Polonia, în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeanã a fãcut o universitate care sã se ocupe de atragerea de fonduri europene si i-au specializat pe toate domeniile pe care activeazã Uniunea Europeanã si în momentul în care au aderat au reusit sã atragã 100% fonduri europene. Autoritãtile centrale sunt cele care trebuie sã depunã proiectele pentru comunitãtile miniere.
Monika BACIU