An de an, liceenii de la Colegiul National Mihai Eminescu organizeazã un adevãrat regal culinar si muzical, cu ocazia Zilei Europei. Sunt manifestãri ce îi implicã într-un spectacol inedit, în care tinerii îsi creazã costume, gãtesc în stilul tãrilor din Uniunea Europeanã si danseazã câte un dans specific fiecãreia. Si în acest an a fost la fel. Si dintre toti, nu putea sã nu se distingã România. „Am fãcut fasole cu ciolan, grãtare pe care le-am fãcut dis de dimineatã, mãmãligã, zacuscã si au pregãtit un dans frumos”, ne-a spus reprezentanta României.
„Prima datã am pregãtit un dans specific, desigur si am fãcut gulas, compot, chiftelute si mâncare specificã”, a adãugat cel care reprezenta Ungaria. Am vãzut si Irlanda si pe marii fotbalisti Portughezi, Spania, Franta si mai toate statele importante, manifestare începând, asa cum era normal, cu intonarea Imnului Europei. „Este o zi deosebitã azi, pentru cã a devenit traditie si pentru cã azi, ziua de 9 mai, are o triplã semnificatie, noi sãrbãtorind aici douã dintre motivele acestei zile, pentru cã avem si o expozitie cu Independenta României si încercãm ca, prin aceste activitãti, în mod subliminal, sã le imprimãm tinerilor conttiinta nationalã si cea a cetãteanului european, cu traditiile si obiceiurile acestor tãri ”, a spus Alexandru Lãutaru, director CNME.
Dincolo de spectacolul de muzicã, gusturi si culoare, pe holul liceului, a fost organizatã o expozitie, ce a fost ulterior vernisatã în foaierul Teatrului Dramatic I.D Sîrbu si dedicatã Zilei Independentei. „Am lucrat o expozitie pe care am intitulat-o „România sub semnul independentei”. Este omagiul nostru adus celor aproape 10.000 de militari români, care au fost scosi din luptã pe câmpiile Bulgariei si multi din ei „îngrasã” si acum solul acelor teritorii. Expozitia a fost conceputã plecând de la 4 evenimente importante: Declaratia de Independentã, apoi Plevna – cea mai mare bãtãlie din 1877, Tratatele si, dupã cum se stie în 1978 România anexeazã Dobrogea, Insula Serpilor si Delta Dunãrii. Apoi expozitia continuã cu Aliatul, Rusia, Învinsul – Imperiul Otoman si actorii din acest demers”, a spus Dorin Rãduti, profesor de istorie.
Expozitia cuprinde tot ce a însemnat Independenta României, una câstigatã în opinci, asa cum au arãtat elevii si profesorii care au organizat totul.
Europa si Independenta României sunt legate între ele prin acest eveniment ce are loc, an de an, la 9 mai si liceenii sunt mereu încurajati sã afle cât mai multe, prin astfel de jocuri antrenante.
Diana Mitrache