Proiectul prin care studenți de la noi pleacă să studieze în universități partenere din Europe, iar cei de acolo vin la noi, va continua. Chiar în această săptămână sunt definitivate proiecftele prin care se primesc alte universități din Belgia și Franța, iar proiectul va fi
perfectat, pentru a fi trimis spre finanțare forurilor europene.
Sute de studenți din Europa pleacă să studieze în universități partenera ale acestui program european și astfel Uniunea Europeană devine locul în care se face schimb de expertize universitare. Asta s-a întâmplat și până acum, în ciuda pandemiei, care a întrerupt, o vreme, parteneriatul, iar acum sunt primite în consorțiul european și alte universități.
„Am avut ultima întâlnire față în față cu reprezentanții celor 7 universități partenere în Eureca Pro, plus alte două din Belgia și Franța, unde am și fost. A fost o întâlnire de pregătire a unui nou proiect care să continue Eureca pro, care a demarat în 2020 și va fi până în 2023. Pregătim un nou proiect în care vor face parte și cele două universități noi din Belgia și Franța și am discutat despre un proiect care să continue tot ceea ce s-a realizat în această perioadă”, a declarat prof. univ. dr. ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
La Viena, în această săptămână, se lucrează deja la acest proiect, pentru ca finanțarea să vină în prima parte a anului viitor.
„Se detaliază elemente deja de scriere a proiectului, iarla ultima reuniune din ianuarie, care va avea loc la Frankfurt, ori poate la o întâlnire a rectorilor, imediat după, vom definitiva și bugetul și tot proiectul. Asta, pentru ca, la finele lunii ianuarie, să fie depus spre finanțare la Uniunea Europeană”, a mai adăugat prof. univ. dr. ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Eureca Pro este titlul proiectului, care este în curs de desfășurare și există șanse ca, pe viitor, colabororările să fie chiar până în 2040, sau chiar 2050. Alături ne sunt Universitatea Leoben din Austria, care este cea care a coordonat acest proiect. Mai sunt Universitatea Leon din Spania, Academia Tehnică din Freiberg, Universitatea Politehnică din Creta, Univ. Mittweida din Germania și Universitatea Silezia din Polonia, iar acum se pune problema să fie acceptate și alte școli din alte țări.
Toate cele 7 universități partenere de acum au avut programe comune de studii, iar studenții vor avea posibilitatea să se rotească prin școlile consorțiului. Mai mult, școlile superioare vor avea un campus comun virtual, dar studenții și profesorii vor merge și fizic în aceste școli de peste hotare.
Selecția universităților s-a făcut dintre cele 62 de candidaturi, iar cele 24 de universități europene au în componența lor 165 de instituții de învățământ superior, din toate cele 26 de state ale UE. Extinderea proiectului ar permite prelungirea cu 4 ani a acestuia, dar și o finanțare suplimentară. Și va fi, așa cum spun cadrele universitare, în folosul studenților, al cercetării și al educației europene.
Diana Mitrache