E ugen Tomac, europarlamentar PMP, consideră că declarația lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, este total deplasată, făcând referire la închiderea mineritului de cărbune.
Un astfel de discurs subminează proiectul european, consideră Eugen Tomac.
„Opriți-l pe Timmermans! Discursul de ieri a lui Frans Timmermans este de-a dreptul periculos și nu are mimic în comun cu misiunea pe care și-a asumat-o. Ca să citez din tonul brutal pe care l-a folosit, spunându-ne într-un mod ultimativ că România trebuie să desființeze toate minele, cred că acest comisar socialist trebuie oprit să mai vină, în plină pandemie, să mai spună cuiva că trebuie să închidă industrii întregi sau să concedieze cetățenii. Un asemenea discurs nu face decât să submineze proiectul european, să crească valul de populism în toată Europa și să le ofere o nouă platformă extremiștilor care se hrănesc din ură și demagogie”, a scris pe pagina sa de Facebook, Eugen Tomac, europarlamentar PMP.
Europarlamentarul PMP consideră că declarația oficialului european este una total nefericită, mai ales în contextul în care vine în plină criză medicală.
”Refuz să cred că Timmermans vrea să fie un gropar al Europei, dar dacă în mod real vrea să sprijine protejarea mediului, ar fi mult mai util dacă ar explica ce va face UE pentru zonele miniere din toată Europa și apoi să-i convingem pe oameni că pot avea un viitor și fără minerit. Până
atunci, consider acest discurs adresat în plină criză de sănătate publică este unul lipsit de
responsabilitate și care lovește direct în temelia proiectul european. In această perioadă dificilă trebuie să-i asigurăm pe oameni că avem resurse pentru a construi un mediu mai sănătos fără a lasă pe nimeni în urmă și că putem crea cât mai multe locuri de muncă la noi acasă, în România.”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.
Oficialul european a declarat că România trebuie să prezinte un plan de renunțare la cărbune.
„Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur
economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a arătat Frans Timmermans.
Monika BACIU